Tim stručnjaka sa Sveučilišta Penn State ustanovio je da mješavina antioksidativnih začina može smanjiti stres koji na srce i krvne žile dolazi od hrane s velikim udjelom masti.
Dok jedemo tijelo koristi ugljikohidrate i pretvara ih u energiju, a preostale kalorije pretvara u trigliceride koji se pohranjuju u masnim stanicama za kasnije potrebe.
Voditeljica studije Sheila West, kaže: 'Ako jedemo obrok s velikim udjelom masti, u krvi imamo visoku razinu triglicerida. Ako se ovo zbiva isuviše često, ili se razina triglicerida podigne isuviše, povećava se rizik od srčanih bolesti.'
'Ustanovili smo da dodavanje začina u masne obroke snizuje razinu triglicerida za 30 posto,' dodala je.
Tijekom istraživanja s grupom muškaraca u dobi od 35 do 60-ak godina u hranu su im dodavali dvije žlice začina. Obroke su začinili s ružmarinom, origanom, cimetom, kurkumom, crnim paprom, češnjakom i paprikom.
Ove začine su izabrali jer svi imaju jako antioksidativno djelovanje. Nakon što su muškarci pojeli začinjeni obrok antioksidativna aktivnost u krvi povećala se za 13 posto, a inzulin je pao za 20 posto. Naime, visoka razina inzulina u krvi s vremenom može biti toksična i uzrokovati stvaranje plaka na stijenkama arterija.
Sudionici istraživanja nisu imali nikakve probleme s probavom, zapravo im je začin upotpunio obrok, smanjio oksidativni stres i rizik od srčanih bolesti.
Istraživanje je objavljeno u Journal of Nutrition.
Vezani članci:
arti-201107110524006 arti-201107210017006