Zaštita od mučnine, povraćanja i težih simptoma trovanja hranom

shimmer fallback

Meso na roštilju uvijek bi trebala pripremati osoba koja ima iskustva, tako da hrana bude dovoljno pečena. No, postoje još neke greške koje ljeti dovode do trovanja hranom.

2.7.2013.
7:21
Play logo

1. Hrana je sigurna u prenosivom hladnjaku?

'Život počinje na temperaturi od četiri stupnja', kaže Bethany Thayer, nutricionistkinja i glasnogovornica Academy of Nutrition and Dietetics. 'Ako temperatura u vašem malom hladnjaku poraste iznad četiri Celzijeva stupnja, mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti se množe', dodala je.

Da bi temperatura ostala niska, 75% hladnjaka napunite hranom, a ostalih 25% ledom. Vozite ga u automobilu koji ima klima-uređaj, a kad stignete na odredište, držite ga u hladu i zatvorenog. Kako biste bili sigurni koja je temperatura u njemu, u hladnjak između hrane, ali ne između leda, stavite termometar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Nekoliko sati hrana može biti i na sobnoj temperaturi?

Meso, krumpir i tjestenina mogu se održati na sobnoj temperaturi manje nego što mnogi misle. 'Na temperaturi od 32 stupnja ili višoj hrana može stajati tek sat vremena', rekla je Ximena Jimenez, također iz Academy of Nutrition and Dietetics. Na temperaturi između četiri i 32 stupnja hranu možete držati maksimalno dva sata. Sve duže od toga pogoduje razvoju bakterija zbog kojih biste se mogli razboljeti.

3. Trovanje hranom nije veliki zdravstveni problem?

'Apsolutno netočno', kaže Thayer. Zbog trovanja hranom samo na području SAD-a godišnje dolazi do 48.000 oboljenja i 3.000 smrtnih slučajeva. Koliko će se teško netko razboljeti ovisi o bakteriji koja uzrokuje trovanje i otpornosti organizma.

Bebe, mala djeca, trudnice, stariji i svi kojima je oslabljen imunitet ili imaju kronične bolesti, imaju veće šanse razboljeti se i imaju dugoročne probleme, poput oštećenja bubrega i živaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ostaci od objeda mogu se čuvati danima, važno je samo da su u hladnjaku?

Većina ostataka od ručka može se čuvati u zatvorenim posudama u hladnjaku maksimalno četiri dana. Iako ih ne možete namirisati ili vidjeti, bakterije će nakon četvrtog dana preplaviti hranu. No, ako je hrana na sobnoj temperaturi bila duže od dva sata ili samo sat vremena na velikoj vrućini, nemojte je čuvati nego je bacite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Pokvarena hrana izgleda loše i smrdi?

Okom, nosom ili nepcem i jezikom ne morate prepoznati pokvarenu hranu. Ako ne znate koliko je dugo neka hrana u hladnjaku, najbolje je baciti je. I pazite da u hladnjaku temperatura ne prelazi četiri Celzijeva stupnja.

6. Ako ste im ogulili koru, plodove ne morate prati?

Ne. Avokado, krastavce i druge plodove morali biste oprati i nakon što ih ogulite. Nož kojim ste gulili koru na sebi možda nosi bakterije poput E. coli . Isperite ih zato pod mlazom tekuće vode, a tek nakon toga nasjeckajte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Hrana u marinadi sigurna je i na sobnoj temperaturi?

Iako mnoge marinade sadrže limun ili druge kiseline koje ubijaju bakterije, temperatura veća od četiri stupnja pogodna je za bakterije. Hranu marinirajte u hladnjaku. Osim toga, ostatak marinade ne prelijevajte po pečenom mesu, a ako je baš želite iskoristiti, prije je treba prokuhati.

8. Smrznuta hrana se može sigurno otopiti na sobnoj temperaturi?

Ostavite li smrznutu hranu na radnoj površini, samo ćete ubrzati razmnožavanje bakterija. Bakterije se razmnožavaju alarmantnom brzinom, u samo 24 sata može ih već biti bilijun. Umjesto toga smrznutu hranu ostavite u hladnjaku, neka se otopi preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

9. Piletinu i drugo meso treba isprati pod slavinom, pa tek onda staviti na roštilj?

Ovo je vrlo česta zabluda. Ali kad perete meso, voda prska po radnoj kuhinjskoj površini. Tako se širi salmonela i druge bakterije. Umjesto da meso ispirete, koncentrirajte se na temperaturu te duljinu pečenja, tako ćete efikasnije ukloniti bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo