Kava je omiljeni napitak u kojem uživaju bezbrojni ljudi diljem svijeta zbog njenog bogatog okusa i kofeinskog sadržaja. Dodavanje određenih začina kavi ne samo da može poboljšati njen okus, već i ubrzati metabolizam, piše Yahoo.
Nutricionistice Sheri Berger i Lisa Richards otkrile su da su cimet i kurkuma dva začina koja možete ubaciti u svoju kavu kako biste poboljšali svoj metabolizam i poboljšali okus kave.
Cimet je svestran začin koji je pronašao svoj put u mnoge šalice kave diljem svijeta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići okus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, vjeruje se da cimet također ima potencijalnu vezu s bržim metabolizmom.
"Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osjetljivosti na inzulin i poboljšanje razine šećera i kolesterola u krvi, koji su ključni za mršavljenje i cjelokupno zdravlje", rekla je Berger.
"Cimet može pomoći u ubrzavanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućujući tijelu da učinkovitije regulira razinu šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti vjerojatnost skladištenja masti i pospješiti korištenje glukoze za energiju. Dodatno, cimet može imati termogeni učinak, što znači da može malo povećati vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje topline u tijelu nakon konzumiranja", objasnila je Richards.
Hrana koju treba izbjegavati kada ste pod stresom: Postoje namirnice i skupine kojih se trebate kloniti. Kofein može biti glavni krivac kada je u pitanju podizanje razine stresa.
Kurkuma u kavi za tanki strukić
Kurkuma je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog okusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako nije tradicionalni pratilac kave, neki su ga pojedinci počeli dodavati u svoju kavu kako bi dobili intenzivniji okus.
Kurkuma sadrži aktivni spoj zvan kurkumin, koji je bio predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u poticanju metabolizma.
"Kurkuma sadrži ključni spoj, kurkumin, koji je povezan sa stanjivanjem struka, regulacijom indeksa tjelesne mase (BMI) i tjelesne težine prema nekoliko studija", pojasnila je Berger.
"Cimet se može dodati kuhanoj kavi ili espresso zrncima prije kuhanja kako bi se postigle prednosti i prirodno slatki okus. Kada dodajete kurkumu u kavu ili espresso, svakako dodajte i crni papar jer je on ključan za bolju apsorpciju kurkumina. Neka istraživanja kažu da dodavanje crnog papra uz kurkumu može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2000 posto!", otkrila je Berger.
POGLEDAJTE VIDEO: Irska i dalje privlači hrvatske radnike. Čime?! Pa izvrsnim plaćama, ali ima toga još