9 milijuna ljudi! / Za svaku šestu smrt u svijetu odgovorno je zagađenje

Image
Foto: Thinkstock

Zagađenje je velika prijetnja čovječanstvu te utječe na brojne aspekte ljudskog života

20.10.2017.
11:15
Thinkstock
VOYO logo

Od posljedica zagađenosti 2015. u svijetu je umrlo devet milijuna ljudi, triput više nego od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno te 15 puta više nego od posljedica ratova i terorizma, objavili su u petak znanstvenici u stručnome časopisu Lancet, upozoravajući da je najviše smrtno stradalih u siromašnim zemljama. 

Tijekom 2015. zabilježeno je devet milijuna preuranjenih smrti. Najčešće je riječ o bolestima poput raka pluća, moždanog udara ili srčanih oboljenja, rezultati su velike međunarodne studije za koju su podaci prikupljani dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo svi smrtni slučajevi koji se povezuju sa zagađenjem ili oko 92 posto slučajeva zabilježeno je u siromašnim i u zemljama u razvoju, poput Indije, Pakistana, Kine, Bangladeša i Madagaskara. U navedenim zemljama ta je pošast odgovorna za četvrtinu svih smrtnih slučajeva. 

Image
Foto: Pixabay

"Zagađenje je velika prijetnja čovječanstvu te utječe na brojne aspekte ljudskog života", smatra profesor na njujorškom Medicinskom fakultetu Icahn bolnice Mount Sinai i jedan od suautora studije, Philip Landrigan

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog globalizacije su se iskorištavanje rudnog bogatstva i industrijska proizvodnja premjestili u siromašnije zemlje u kojima su pravila o zaštiti okoliša vrlo loša, a ako i postoje, nitko ih se ne pridržava", kazao je jedan od autora studije i savjetnik grupe za zaštitu okoliša Pure Earth, Karti Sandilya. 

"Stanovnici siromašnih zemalja, primjerice građevinski radnici u New Delhiju, izloženiji su zagađenom zraku. Oni su i lošije zaštićeni, jer dok pješače, voze se biciklom ili autobusom do posla neprestano su izloženi zagađenom zraku", kaže Sandilya, dodajući da, za usporedbu stanovnici razvijenih zemalja do svojih radnih mjesta putuju u "klimatiziranim prijevoznim sredstvima". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onečišćen zrak kao posljedica raznih čimbenika - od prometa preko industrije do velikih požara - utječe na najveći broj smrtnih slučajeva, čak 6,5 milijuna. 

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milijarde stanovnika zemalja u razvoju obroke pripremaju na otvorenoj vatri za koju je potrebno koristiti ugljen ili drvo, pri čemu udišu štetne supstancije. To se osobito odnosi na žene i djecu. 

Drugi najveći faktor je zagađena voda koja utječe na pojavu gastrointestinalnih bolesti i infekcija parazitima od čega u svijetu smrtno stradava 1,8 milijuna ljudi. Najviše smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem tijekom 2015. zabilježeno je u Indiji - 2,5 milijuna i u Kini gdje je pomrlo 1,8 milijuna stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju je sudjelovalo 40 znanstvenika iz cijeloga svijeta. Koristili su podatke studije "Global Burden of Disease" Instituta za mjerne podatke o zdravlju i za evaluaciju zdravlja Sveučilišta u Washingtonu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo