žensko zdravlje / Vratite hormonalni balans prehranom prilagođenom fazama menstrualnog ciklusa

Image
Foto: Pexels

Hormoni upravljaju našim zdravljem iz sjene. Djeluju i na tijelo i na psihu. I mi možemo djelovati na njih uvodeći preinake u svakodnevicu

14.5.2019.
15:17
Pexels
VOYO logo

Stres, kontracpetivne tablete i trauma samo su neki od okidača za hormonalni disbalans koji može dovesti do razvoja različitih bolesti, pretilosti , neredovitih menstruacija i depresije. Vrlo često se simptomi hormonalne neravnoteže tumače kao PMS.

Stručnjakinja za hormonalno zdravlje i autorica knjige WomanCode Alisa Vitti, koja je i sama imala problema s hormonima te su joj dijagnosticirani policistični jajnici, rješenje je pronašla sama kroz dugogodišnju edukaciju na tom području te metodu pokušaja i pogrešaka. Najvažnije je, kaže Vitti, da žena osluškuje svoje tijelo i održava hormonalno zdravlje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitti otkriva tri ključna koraka u vraćanju hormonalnog balansa i jačanju hormonalnog zdravlja:

Upoznajte se sa svojim ciklusom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi korak je razumjeti svoje tijelo, a za to je ključno promotriti kako se ono ponaša kroz faze ciklusa kako biste znali aktivirati energiju kroz to što jedete. Prehrana i rekreacija bi trebale biti prilagođene fazama menstraulnog ciklusa - folikularnoj, ovulatornoj i lutealnoj. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Folikularna faza

Tijekom folikularne faze, koja počinje prvog dana menstruacije i traje do sazrijevanja jajne stanice, u tijelu se povisuje razina estrogena. Vitti savjetuje da se u tom periodu jede više fermentirane hrane kako bi se podržala crijeva u njihovom radu i tijelo pripremilo za napore koji mu prethode. 

  • Ovulatorna faza

Dva tjedna od menstruacije počinje ovulatorna faza u kojoj luteinski hormon potiče otpuštanje jajašca. U ovom periodu trebalo bi jesti što više sirove hrane koja će tijelu osigurati dovoljne količine selena, antioksidansa glutationa i vitamina C te mu na taj način pomoći da neutralizira višak estrogena koji se u tom trenutku kreće tijelom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Lutealna faza

Lutealna faza počinje deset do 12 dana uoči idućeg krvarenja i poznata je kao period PMS-a. U toj fazi u tijelu su povišene razine estrogena i progesterona, a njihova je uloga da sluznicu maternice učini spremnijom za prihvaćanje jajašca. Trebalo bi jesti ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju i korjenasto povrće kako bi se izbalansirao šećer u krvi i povećala energija. 

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obratite pažnju na svoj ciklus i kako se osjećate u pojedinoj fazi, bez obzira pokušavate li ili ne začeti. Odrasli smo u uvjerenju da su simpotmi PMS-a normalna stvar i da se po tom pitanju ništa ne može učiniti, no nije tako. Tijelo nam kroz simptome šalje signale da nešto trebamo mijenjati.

Ako imate izuzetno bolne mjesečnice ili obilna krvarenja ili ako se osjećate depresivno i živčano u PMS-u, razgovarajte sa svojim liječnikom i uvedite promjene u stil života - poput promjena prehrane, uvođenja rekreacije i učenja nošenja sa stresom, kako biste unaprijedili svoje hormonalno zdravlje. Kada su hormoni u balansu, mučni simptomi PMS-a izostaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo