Većina zaposlenih ljudi polako se vraća na svoja radna mjesta, no to ne znači kako se smijemo opustiti i ponašati kao da je koronavirus potpuno nestao. Pojačane mjere higijene i dalje se strogo provode na svim javnim mjestima, ali što je s vašim uredom?
https://www.pinterest.com/pin/450641506433794335/
Najprljavije mjesto na poslu nije WC
Ako ste mislili da vam najveću prijetnju u vidu bakterija i virusa predstavlja zahodska daska u WC-u koji dijelite s kolegama, razmislite ponovno! Čini se da mikrobi vrebaju s površina o kojima najmanje razmišljate.
Najprljavije mjesto u uredu zapravo je slavina u zajedničkoj kuhinji, otkrilo je istraživanje tvrtke Kimberly-Clark Professional na 4800 uzoraka iz uredskih zgrada, uključujući odvjetnička i osiguravajuća društva, zdravstvene ustanove, pozivne centre i proizvodne pogone.
Uređajem koji mjeri ATP, molekulu koja se može pronaći u svim životinjskim, biljnim, bakterijskim, gljivičnim i stanicama plijesni, znanstvenici su utvrdili da su brojne uredske površine toliko prljave da mogu ozbiljno ugroziti zdravlje zaposlenika.
Do higijene zahoda se drži, ali...
Ostaci hrane i drugih organskih materijala sadržavaju velike količine ATP-a, a ako njihova količina prijeđe 100 jedinica, to znači da bi se površina pod hitno trebala očistiti. One površine s više od 300 jedinica ATP-a i "službeno" su prljave te im je potrebno temeljito čišćenje.
U čak 75 posto ureda pronađeno je više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 posto ureda na vratima mikrovalne pećnice. Ručke od vrata hladnjaka, tipkovnice i tipke automata za kavu ili hranu također su među najprljavijim mjestima u uredu.
"Ljudi su svjesni važnosti čistoće u WC-u, ali zanemaruju zajedničke prostorije poput mjesta za ručak, kuhinje ili sobe za sastanke, u kojima se skriva puno više bakterija i gljivica", zaključio je mikrobiolog Charles Gerba sa Sveučilišta Arizona.