VRATILI STE SE NA POSAO? /

Budite maksimalno oprezni s ovim površinama. Najveći rizik od zaraze ne predstavlja WC!

Image
Foto: Profimedia

U čak 75 posto ureda pronađeno je više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 posto ureda na vratima mikrovalne pećnice

29.5.2020.
15:24
Profimedia
VOYO logo

Većina zaposlenih ljudi polako se vraća na svoja radna mjesta, no to ne znači kako se smijemo opustiti i ponašati kao da je koronavirus potpuno nestao. Pojačane mjere higijene i dalje se strogo provode na svim javnim mjestima, ali što je s vašim uredom?

https://www.pinterest.com/pin/450641506433794335/

Najprljavije mjesto na poslu nije WC

Ako ste mislili da vam najveću prijetnju u vidu bakterija i virusa predstavlja zahodska daska u WC-u koji dijelite s kolegama, razmislite ponovno! Čini se da mikrobi vrebaju s površina o kojima najmanje razmišljate.

Najprljavije mjesto u uredu zapravo je slavina u zajedničkoj kuhinji, otkrilo je istraživanje tvrtke Kimberly-Clark Professional na 4800 uzoraka iz uredskih zgrada, uključujući odvjetnička i osiguravajuća društva, zdravstvene ustanove, pozivne centre i proizvodne pogone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređajem koji mjeri ATP, molekulu koja se može pronaći u svim životinjskim, biljnim, bakterijskim, gljivičnim i stanicama plijesni, znanstvenici su utvrdili da su brojne uredske površine toliko prljave da mogu ozbiljno ugroziti zdravlje zaposlenika.

Do higijene zahoda se drži, ali...

Ostaci hrane i drugih organskih materijala sadržavaju velike količine ATP-a, a ako njihova količina prijeđe 100 jedinica, to znači da bi se površina pod hitno trebala očistiti. One površine s više od 300 jedinica ATP-a i "službeno" su prljave te im je potrebno temeljito čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čak 75 posto ureda pronađeno je više od 300 jedinica ATP-a na ručkama slavine, a u 48 posto ureda na vratima mikrovalne pećnice. Ručke od vrata hladnjaka, tipkovnice i tipke automata za kavu ili hranu također su među najprljavijim mjestima u uredu.

"Ljudi su svjesni važnosti čistoće u WC-u, ali zanemaruju zajedničke prostorije poput mjesta za ručak, kuhinje ili sobe za sastanke, u kojima se skriva puno više bakterija i gljivica", zaključio je mikrobiolog Charles Gerba sa Sveučilišta Arizona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
NOVE EPIZODE OD PONEDJELJKA DO ČETVRTKA
VOYO logo
Još iz rubrike