Porast temperatura znači da je došlo doba godine kada je važno ostati hidratiziran. Iako je praktično iz hladnjaka uzeti bocu vode, to definitivno nije najbolja opcija, kako za okoliš, tako i za naš organizam, piše Eat this.

Prema udruženju Thompson Reuters, ljudi tijekom života u organizam unesu gotovo 20 kilograma plastike. Naravno, nitko svjesno ne jede plastiku, ali unosimo mikroplastiku kroz pića i hranu.

Mikroplastika su male čestice na koje se plastika razgrađuje. Znanstvenici istražuju njenu prisutnost u stvarima koje konzumiramo te im sve jasnije postaje da te mikročestice završavaju u našem organizmu. Plastika je sintetički materijal sastavljen od kemikalija te se ne razgrađuje na prirodni način poput drugih materijala, primjerice papira ili stakla.

Plastične boce za vodu sadržavaju najviše plastike od svih ostalih spremnika u kojima se drže piće, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. "Ovi mali plastični komadi, tanji od ljudske vlasi, su sveprisutni", stoji u članku iz Business Insidera iz 2019. Navodi se i kako osoba koja pije vodu iz plastične boce u prosjeku u sebe unese 10,4 čestica plastike u svakoj boci.

Dodatna istraživanja pokazala su i kako plastika sadrži toksine poput ftalata i bisfenola A (BPA) koji mogu biti potencijalno kancerogeni.

Dakle, idući put kada posegnete za plastičnom bocom upitajte se - je li vrijedno rizika?