Vjerojatno ne znate jeste li alergični na ovo, a moglo bi vas ubiti

Kad spomenemo smrtonosne alergijske reakcije, svi pomisle na ubod pčele, kikiriki ili školjke. No najnovije istraživanje je dokazalo da je najsmrtonosnija alergija ona na prepisane lijekove.

25.11.2014.
13:35
VOYO logo

Više ljudi je umrlo zbog alergija na prepisane lijekove, nego kad bismo zbrojili smrtnost zbog svih drugih postojećih alergija. Rezultat je to istraživanja koje je provela doktorica Elina Jerschow, a koje je objavljeno u znanstvenom časopisu o alergijama i kliničkoj imunologiji.

Zato se svaki pacijent upozorava da, kad počne uzimati novi lijek ili lijek kojeg nije uzimao dulje vrijeme, ako se osjeća imalo nelagodno, odmah nazove svojeg liječnika i opiše mu simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dobro zapamtiti da nije nužno pri svakom posjetu liječniku da vam on prepiše neki lijek, te bi bilo dobro da čak upitate liječnika kad vam izdaje recept je li vam taj lijek zaista nužan.

Inače, znakovi alergijske reakcije, na koje posebno treba pripaziti su: osip na koži, svrbež kože, oticanje jezika i usana, nedostatak zraka i otežano disanje. Pri anafilaktičkom šoku dolazi do srčano-žilnog kolapsa, a manifestirat će se u obliku slabosti i izmaglice. Zapamtite da je u ovom slučaju riječ o smrtnosnoj hitnoj situaciji te da trebate odmah pozvati hitnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako mislite da ste na nešto alergični, svakako biste trebali napraviti testiranje kako biste bili sigurni, a uz to je dobro da uvijek uz sebe nosite i dvije epi olovke za anafilaksiju. Dobro je naime da imate dvije za slučaj da se nađete u situaciji da još nekome zatreba jedna ili da vam netko nestručan dajući injekciju ne da punu dozu, pa vam zatreba još.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo