Jedan vitamin i jedan mineral za crijeva bez raka

Molekularne promjene na našim genima, poznate kao epigenetički markeri, uzrokovane prvenstveno starenjem, ovise i o onom što jedemo. Vitamin D i selen tako smanjuju rizik za razvoj raka crijeva.

19.12.2012.
7:58
VOYO logo

U sklopu novog istraživanja znanstvenici su proučavali mukozne stanice stijenke crijeva dobrovoljaca koji su pohađali kliniku za kolonoskopiju. Dobrovoljci nisu imali karcinom niti upalnu bolest crijeva, a konzumirali su uobičajenu prehranu bez dodatnog unosa suplemenata. Istraživači su tražili specifične epigenetičke modifikacije gena dobrovoljaca koje su povezane sa najranijim znakovima razvoja karcinoma crijeva – bolesti povezane sa starenjem.

Najveći utjecaj na epigenetičke promjene imalo je starenje, što se poklapa sa činjenicom da su godine najveći čimbenik rizika za rak crijeva – rizik se nakon 50-e godine eksponencijalno povećana, napisali su znanstvenici s britanskog Institute of Food Research i Newcastle University.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U časopisu Aging Cell, voditelji istraživanja dr. Nigel Belshaw i prof. John Mathers objašnjavaju da muškarci imaju veću frekvenciju epigenetičkih promjena nego žene. Nadalje je uočeno da su dobrovoljci s višim razinama vitamina D i selena imali manje epigenetičkih promjena što se podudara s poznatom vezom između povišene razine vitamina D i selena te smanjenog rizika za razvoj raka crijeva.

Uočeno je i da je visoka razina folne kiseline (Folna kiselina ili vitamin B9 , je jedan od vitamina B kompleksa) povezana s pojačanim intenzitetom epigenetičkih promjena, što se opet podudara sa nekim epidemiološkim studijama prema kojima prekomjeran unos folne kiseline može povećati rizik za karcinom crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo