Već se pisalo o tome kako prerađena hrana povećava rizik od raka. Sjetite se samo skandala sa crvenim mesom kada se pojavio strah da izaziva rak crijeva. Najnovija je studija potvrdila te podatke, ali i pokazala kako sve više ljudi obolijeva od raka zbog toga što se sve manje vremena posvećuje pripremi zdravih obroka, a raste popularnost gotovim jelima, zašećerenim žitaricama i gaziranim pićima.
Bogatstvo kemijskih aditiva
Ti proizvodi u posebnu opasnost stavljaju sredovječne žene, koje daleko češće razvijaju rak dojke, prema British Medical Journal. "Ultraprerađena" hrana, koja podrazumijeva sve namirnice koje prolaze industrijsku proceduru, danas zauzima i do polovine cjelokupne prehrane jednog prosječnog čovjeka. Prepuna kemijskih aditiva, ta hrana nimalo ne nalikuje domaćim jelima. A što je više jedete, veći je rizik od raka bilo kojeg tipa.
Stručnjaci vjeruju da je to zato što je prerađena hrana, koja uključuje pakirano meso, pite, slatkiše i čips, prepuna masti, soli i šećera. Ona također ima manje vitamina i vlakana koji štite od bolesti. Smatra se da postupci koji se koriste za izradu hrane - i kemikalije te aditivi koji se koriste za poboljšanje njezina okusa i roka trajanja - povećavaju rizik.
Unhealthy food: popped wheat seeds with lots of food additive chemicals
NAMIRNICE KOJE UZROKUJU RAK: Istraživanje pokazalo da su ove vrste hrane i pića glavni okidači bolesti
Namirnice visokog rizika
gazirana pića
čokolada
slatkiši
kruh iz masovne proizvodnje
margarin
keksi
žitarice za doručak
energetske pločice
energetska pića
mlijeko s dodanim okusima
gotova jela s gotovim umakom
sredstva za mršavljenje u prahu
polugotove pite
pileći medaljoni
suhomesnati proizvodi
juha iz vrećice