Nova ideja za preinaku prehrane glasi 'manje je više'. Poduzmete li male promjene u svakodnevnoj prehrani osjetit ćete velik učinak na zdravlju, pokazala je nova studija.
Britanski stručnjaci tvrde da se godišnje može spasiti 20.000 samo u njihovoj zemlji kad bi ljudi uzeli svaki dan 1 gram soli manje, jednu voćku ili povrće više i manje zasićenih masti koje treba zamijeniti s plemenitim mastima kao što je maslinovo ulje.
Srčane bolesti i moždani udari najčešći su uzrok smrti i u Hrvatskoj, a simptome koji do njih dovode može se spriječiti malim svakodnevnim prilagodbama.
Pretjerano soljenje povisuje tlak, a zasićene masti, posebno transmasne kiseline koje se najčešće nalaze u margarinu i proizvodima koji sadrže ove industrijski prerađene biljne masti mogu ošteti krvne žile i povećati rizik od pojave krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.
Stručnjaci tvrde da bi ovo malo povećanje konzumacije voćke ili povrća na dan dovelo do 31 posto manje preuranjenih smrti. Što se tiče zasićenih masnoća, liječnici ne preporučaju uzimanje više od 30 grama za muškarce i 20 grama za žene tj. ne više od 5 grama kod djece. Odrasle osobe u mnogim razvijenim zemljama dnevno pojedu i dvostruko veće količine.