Play ponuda

Većina i dalje ne zna što znači 'light' proizvod

shimmer fallback

Često hrana označena kao 'light', sa smanjenim udjelom masti ili šećera, sadrži gotovo jednak broj kalorija kao standardni proizvodi.

20.9.2012.
10:17
Play ponuda

Istraživanje koje je proveo britanski Which?, koji se zalaže za jasnije deklaracije na proizvodima, otkrilo je da šest od 10 potrošača jede hranu s manjim udjelom masti ili 'light' proizvode nekoliko puta tjedno, misleći da je to zdravija verzija proizvoda.

Ali kad je kalorijska vrijednost u pitanu, kod većine tih proizvoda razlike su minimalne. Primjerice, testiranje 12 proizvoda s manjim udjelom masti ili 'light' proizvoda pokazalo je da donose malo koristi u odnosu na one normalne proizvode. Primjerice proizvod u originalu ima 85 kalorija, a isti proizvod u 'light' verziji 77 kalorija. Razlika od 8 kalorija može se jednostavno potrošiti minutom plivanja ili trčanja.

Pokazalo se da većina potrošača ne zna što zapravo znače termini 'manji udio masti' i 'light'.

Anketa provedena na više od tisuću kupaca pokazala je da samo 16 posto ljudi zna da ti proizvodi moraju sadržavati 30 posto manje masti od originalnog proizvoda.

Proizvod s manjim udjelom masti ('low fat') sadrži maksimalno tri posto masti, 'reducirana masnoća', 'light' i 'lite' označava proizvod koji ima 30 posto manje masti od originalnog proizvoda.

Potrošači biraju proizvode 'bez masti' i 'light' vjerujući da je u pitanju zdraviji izbor. Ali ovo je istraživanje pokazalo da brojni proizvodi ne mogu opravdati svoj zdravi imidž, piše Daily Mail.

Ako želite biti sigurni što stavljate u sebe, morate pažljivo čitati deklaracije na proizvodima.

Vrste 'light' proizvoda

Light Proizvod koji nosi oznaku 'light', lagan ili dijetalan, prema pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama, treba nositi i naznaku jednog ili više svojstava koje utječu na dijetalnost te hrane. Može se primjerice raditi o smanjenom udjelu masti i/ili šećera.

Bez masti Kod sadržaja masti tako možemo govoriti o namirnicama bez masti (proizvod sadrži manje od 0,5 g masti na 100 g ili 100 ml proizvoda) i namirnicama s malom količinom masti (proizvod sadrži maksimalno tri grama masti na 100 g ili 1,5 grama masti na 100 ml kod namirnica u tekućem stanju). No, kad je mast u pitanju, ne znači da se nužno radi o nepoželjnom nutrijentu. Štoviše, u svakodnevnoj prehrani 25% od ukupnog energetskog unosa moraju činiti masti.

Bez šećera Kako masti nisu jedini 'zlikovac' kojeg se pokušava izbaciti iz proizvoda (do granice neškodljive po zdravlje i po kvalitetu proizvoda), tu su i ugljikohidratne namirnice koje se također stratificiraju, odnosno deklariraju kao namirnice bez šećera (proizvod sadrži manje od 0,5 grama šećera na 100 g ili 100 ml), namirnice bez dodanog šećera (proizvod ne sadrži nikakve dodane monosaharide ni disaharide, ni bilo kakvu drugu hranu koja se koristi zbog svojih svojstava zaslađivanja). Ako su šećeri prirodno prisutni u tom proizvodu/namirnici, na oznaci se mora pojaviti i sljedeća naznaka: 'sadrži prirodne šećere' te namirnice s malom količinom šećera (proizvod ne sadrži više od 5 g šećera na 100 g u krutom stanju ili više od 2,5 g šećera na 100 ml u tekućem stanju).

Manja energetska vrijednost Ukoliko je naglasak na samoj energetskoj vrijednosti, bez raščlanjivanja na skupine nutrijenata, namirnice se mogu podijeliti na one bez energetske vrijednosti/kalorija (proizvod sadrži manje od 4 kcal na 100 grama ili 100 ml), na one niskoenergetske (proizvod sadrži maksimalno 40 kcal na 100 g u krutome stanju ili više od 20 kcal/100 ml u tekućem stanju) te na namirnice sa smanjenom energetskom vrijednošću (sadržaj kcal u proizvodu smanjen je za barem 30% u odnosu na standardni proizvod).

Play ponuda
Play ponuda