Bobičasto voće
Ovo voće je puno vlakana, vitamina i minerala. Iako postoje različite vrste voća, ove se najčešće spominju: jagode, borovnice, maline, kupine. Bobičasto voće sadrži antioksidanse koji se nazivaju antocijanini. Ti spojevi imaju protuupalne učinke koji mogu umanjiti rizik od različitih bolesti, piše EcoWatch.
(Foto: Pexels)
Brokula
Istraživanja su pokazala da je ovo povrće povezano sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i od razvoja karcinoma. To može biti povezano s protuupalnim učincima antioksidanasa koje sadrže. Brokula je jedan od najboljih izvora sulforafana, antioksidansa s moćnim protuupalnim učinkom.
(Foto: Pixabay)
Avokado
Avokado je možda jedna od rijetkih namirnica koja zaslužuje naslov superhrana. Prepuna je kalija, magnezija, vlakana i zdravih nezasićenih masnoća. Sadrži i karotenoide i tokoferole, koji su povezani sa smanjenim rizikom od raka. Uz to, jedan spoj u avokadu može smanjiti upalu u mladim stanicama kože.
(Foto: Pixabay)
Grožđe
Grožđe sadrži antocijane koji smanjuju upalu. Uz to, oni mogu umanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes, pretilost i Alzheimerovu bolest. Grožđe je također jedan od najboljih izvora resveratrola, još jednog spoja koji ima brojne dobrobiti za naše tijelo.
(Foto: Pixabay)
Ekstra djevičansko maslinovo
Ekstra djevičansko maslinovo ulje jedna je od najzdravijih masnoća koju možete jesti. Bogata je mononezasićenim masnoćama i osnovni sastojak u mediteranskoj prehrani, što pruža brojne zdravstvene koristi. Učinak oleokanthala, antioksidansa koji se nalazi u maslinovom ulju, uspoređivan je s protuupalnim lijekovima poput ibuprofena. Imajte na umu da ekstra djevičansko maslinovo ulje nudi veće protuupalne koristi od onih koje pružaju rafinirana maslinova ulja.
(Foto: Shutterstock)