Petogodišnji istraživanje je pokazalo da je značajno smanjen broj pretilh osoba u četvrtima sa zdravijim prehrambenim mogućnostima tj. u onima u kojima su stanovnici bili udaljeni od njih manje od 1,5 kilometra, u usporedbi s onima koji su imali manje opcija za kupovinu zdrave hrane.
I neke starije studije su pokazale da zdraviji, manje pretili ljudi češće žive u susjedstvu s tržnicama i supermarketima u kojima imaju pristup svježoj hrani, i u četvrtima u kojima se mogu kretati šetajući.
Dr. Amy Auchincloss, docent na School Drexel University of Public Health i njezini koautori su analizirali zdravstvene podatke 4.008 odraslih osoba iz šest gradova diljem SAD-a, skupljenih tijekom više od pet godina. Ispitanici su odgovorili i na pitanje: U kojoj mjeri su zdrave namirnice dostupne u četvrti u kojoj žive?
Tijekom petogodišnjeg razdoblja, 406 sudionika postalo je pretilo.
Pokazalo se da je zdrava prehrana jasno povezana s nižom stopom pretilosti - čak i nakon uzimanja u obzir faktora kao što su dob, spol, dohodak i bogatstvo, obrazovanje, nacionalnost, pušenje, prehranu i tjelesnu aktivnost.
Mogućnost nesmetanog pješačenja je također bila povezana s nižom stopom pretilosti.
Dr. Auchincloss i njezini koautori predlažu da se u strategijama za suzbijanje pretilosti uzmu u obzir ovi iznimno važni faktori.
'Programi koji uključuju otvaranje tržnica i subvencije za dobavljače svježe hrane u nerazvijenim područjima, su prilagodbe kojima gradovi mogu stvarati zdravije zajednice', rekla je dr. Auchincloss.