Uzroci i rješenja problema s plinovima

Muči vas abdominalno napuhavanje i nadimanje? Čini vam se da se napuhnete nakon obroka, izgledate kao da ste 5 mjeseci trudni, popijete čašu vode i već ste poput lubenice?

16.4.2010.
23:58
VOYO logo

U proljetno doba znaju procvjetati i gastrične tegobe. U ordinacije dolaze pacijenti s bolovima u žličici koji su posljedica gastritisa, čira i općenito su češće tegobe od strane gastrointestinalnog trakta.

Uz to, česta tegoba u internističkoj praksi je i abdominalno napuhavanje i nadimanje. Svakodnevno se pacijenti žale 'da se napuhnu nakon obroka', 'izgledam kao da sam 5 mjeseci trudna', 'popijem čašu vode i već sam poput lubenice'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno je da svi ispuštamo plinove. U prosjeku se to događa 15 puta dnevno. Poznato je da plinovi u žena sadrže više sumporovodika te stoga mogu biti neugodnijeg mirisa, piše dr. sc. Irena Hrstić specijalist gastroenterolog za portal za PlivaZdravlje. Ozbiljniji problemi (primarno socijalnog karaktera) javljaju se u osoba s izraženijim simptomima, npr. otpuštanje plinova dnevno i do 150 puta. Probavni plinovi posljedica su 2 razloga: 1. progutani zrak prilikom hranjenja i 2. bakterijska obrada unesene hrane. Najveća količina progutanog zraka vraća se u obliku "podrigivanja", a tek dio u obliku vjetrova. Preporuka je svakako sporije hranjenje te izbjegavanje gaziranog pića prilikom obroka. Pri bakterijskoj obradi unesene hrane najviše plinova se stvara uzimanjem "najzdravijih namirnica" poput žitarica, grahorica, voća i povrća. Umjetni zaslađivač također je čest uzrok stvaranja plinova. Dakle, metodom pokušaja i pogrešaka procijenite koje namirnice Vam stvaraju najviše problema te ih izbjegavajte. Miris na sumpor potječe iz hrane, a namirnice koje sadrže najviše sumpora jesu: šparoge, jaja, češnjak i luk. Pokušat ćemo utvrditi zašto se događa i kako se riješiti tih dosadnih tegoba. Abdominalno nadimanje, napuhavanje, podrigivanje i vjetrovi su normalna pojava. Posljedica su gutanja zraka te razgradnje hrane u probavnom traktu i svakodnevno ili samo povremeno mogu izazvati bolove i nelagodu.

No u slučaju da napuhavanje i nadimanje remeti svakodnevni život i onemogućava aktivnosti svakako je potrebna detaljna obrada i dijagnostika. Abdominalno nadimanje je fiziološka pojava ukoliko se zrak, koji se normalno stvara u crijevima razgradnjom hrane ne može eliminirati iz organizma. Napuhavanje može biti praćeno bolovima blagog ili jakog intenziteta. A tegobe obično prođu nakon stolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci:

Konzumacija masne hrane Stres/anksioznost Pušenje Iritabilni, spastični kolon: funkcionalni poremećaj kod kojega se izmjenjuju proljevaste stolice sa opstipacijom Infekcija crijeva, blokada crijeva Bolesti poput celijakije , intolerancija laktoze također mogu izazvati nadimanje , napuhavanje zbog nemogućnosti probavljanja određene hrane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se spriječilo napuhavanje prvo se može pokušati izbjegavanje određene hrane koja stvara plinove:

Brokula Grah i grahoraste namirnice Kupus Gazirana pića Karfiol Žvakaće gume Jabuke, breskve, kruške Tvrdi bomboni Zelena salata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često se pacijenti žale na pojačano podrigivanje: No da ponovimo, podrigivanje je fiziološki proces i njime se probavni trakt rješava nakupljenog zraka. Može se javiti kad se prebrzo jede ili pije te unosi veća količina gaziranih pića, posebno ako ih se konzumira putem slamke.

Kod refluksa želučane kiseline iz želuca u jednjak također dolazi po povećanog gutanja zraka kako be se riješilo kiseline. Neki ljudi jednostavno gutaju zrak iz navike, čak i kad ne jedu i ne piju. U nekim pak slučajevima je podrigivanje posljedica gastritisa, želučanog čira (ulcus) ili usporenog pražnjenja želudca (gastropareza).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjiti podrigivanje se može na nekoliko načina: Prije svega treba jesti polagano! Ne na brzinu!!!

Izbjegavati gazirana pića i pivo Ne žvakati žvakaće gume, niti jesti tvrde bombone Ne pušiti Uzimati terapiju za žgaravicu: od pomoći su razni antacidi koji smanje količinu kiseline u želudcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojačano stvaranje plinova u probavnom traktu: Kod konzumacije hrane s puno ostataka stvaraju se plinovi. Isto tako u slučaju nepotpune razgradnje određene hrane može doći do stvaranja većih količina plinova te se javlja nadutost, vjetrovi, bolovi. Primjer takvih stanja je intolerancija laktoze te celijakija (glutenska enteropatija).

Povećano stvaranje plinova u probavnom traktu može biti i posljedica poremećaja crijevnih bakterija zbog upotrebe antibiotika, opstipacije, malapsorpcije ugljikohidrata. Kako bi se smanjilo stvaranje plinova vrijedi pokušati gore navedene metode (jesti manje obroke češće, izbjegavati kupus, kelj, brokulu, gazirana pića, luk, banane, kruh, grah, leću, cvjetaču) te uvesti kratku šetnju nakon obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako sumnjate na imate intoleranciju/nepodnošljivost laktoze vrijedi pokušati dva do tri tjedna potpuno izbaciti sve mliječne proizvode ili konzumirati mlijeko bez laktoze. Preparat koji smanjuje stvaranje plinova je simetikon, uzima se jedna do dvije kapsule uz svaki obrok po potrebi.

Kad se trebate početi brinuti? Bitno je razumjeti da se nadimanje, napuhavanje mogu javiti isključivo kao posljedica načina života i prehrane i u većini slučajeva nisu simptom teže bolesti. Ako se tegobe javljaju povremeno, prođu same od sebe i ni jedan od dolje navedenih simptoma nije prisutan slobodno se, prije javljanja liječniku može pokušati promjenom načina i stila prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavezno se javiti na liječnički pregled u slučaju: Proljevastih, učestalih stolica Novonastale opstipacije (zatvora) Mučnine praćene povraćanjem Neprestane žgaravice Krvavih stolica ili pojave crne stolice Gubitka na težini Temperature

Terapija: Ovisi o uzroku tegoba ali osim promjene stila života, prehrane, uvođenja više fizičke aktivnosti može se pokušati i ispijanje čaja od đumbira ili kamilice, probiotici koji sadrže laktobacilus te simetikon u kombinaciji s antacidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da simptomi traju usprkos svemu potrebna je detaljna obrada: rentgen probavnog trakta, možda CT (kompjuterizirana tomografija), magnetna rezonanca, kolonoskopija te gastroskopija.....

- tijekom kuhanja od začina koristiti kim, anis, komorač, đumbir - ne konzumirati puno tekućine tijekom obroka - izbjegavati lijeganje nakon obroka - topla kupka i termofor na trbuh nakon obroka - masiranje trbušne stijenke nakon obroka, u smjeru kazaljke na satu - čaj od kamilice s kimom ili anisom nakon obroka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za http://www.mojdoktor.hr/: Mirela Cvijanović, dr.med. spec. interne medicine

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo