Domaćice, koje ovih dana pregledavaju svoje recepte povodom pravljenja savršenim božićnih kolača, sigurno su primjetile da u mnoge ide kora jednog ili dva limuna.
No, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite prije nego što počnete guliti agrume.
Kora ovog voća nije jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.
"Da bi se limuni dugo održali svježim, tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svjež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida", rekla je nutricionistica.
Kod svih vrsta agruma može doći do truljenja koje izaziva gljivice ako ih se duže skladišti ili ako stoje na trgovačkim policama.
Zato se oni poslije berbe odmah tretiraju fungicidima kako bi se smanjili gubici.
Pranje vodom ne može uništiti otrove iz ovih kemikalija, a korištenje hipermangana ili drugog dezinficijensa nema svrhe pošto on uništava okus.
"Domaćicama preporučujem da radije upotrebljavaju tvorničke aditive za kolače. Oni su zdraviji jer takvi proizvodi su strogo kontrolirani i na deklaraciji barem točno piše što sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvijek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te tvari su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru, koja je direktno tretirana pesticidima, i u kojoj ima daleko najviše štetnih tvari, vodi u sigurnu bolest", upozorava nutricionistkinja.
Na svakoj uvoznoj deklaraciji moralo bi pisati da kora nije za upotrebu i da su agrumi tretirani pesticidima.