intervju / Učiteljica joge Ines Kavur: 'Izbjegavajte bilo kakvu bol i nemojte se žuriti, sve dolazi s vremenom i redovitošću'

Image
Foto: Borna Jambrošić

Za Ines je susret s jogom bio ljubav na prvi pogled, odmah se 'zakačila', ali je trebalo dulje vrijeme da osvijesti disanje. Tek tada joj je joga postala meditacija u pokretu i terapija na prostirci

27.1.2020.
15:00
Borna Jambrošić
VOYO logo

S učiteljicom joge Ines Kavur od srijede ćete moći vježbati i kod kuće. U suradnji s njom pripremili smo vam videa uz koje ćete se opustiti, ali i ojačati tijelo. Naša Ines (33) jogom se bavi će sedam godina, a sve je krenulo kada je njezina prijateljica odlučila postati učiteljica joge. 

"Prijateljica je završila obuku za učiteljicu joge i počela voditi svoje satove i tako sam se pojavila na svom prvom satu joge i razbila sve predrasude i stereotipe koje sam, do tad, imala o jogi. Doduše, odmah sam upala u dinamičniji stil joge power vinyasa za koju se ispostavilo, da je u tom momentu bilo sve što mi je trebalo. S obzirom na ta da sam se odmalena bavila ritmikom, baletom i ritmičkom gimnastikom tijelo se brzo podsjetilo zašto sam kao klinka voljela ove discipline", rekla nam je Ines iz Rekreative Medical.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Susret s jogom bio je ljubav na prvi pogled i odmah se "zakačila", ali je trebalo dulje vrijeme da osvijesti disanje. "Iskreno, joga me oduševila pri prvom kontaktu, sve sam dublje počela istraživati granice i mogućnosti vlastitog tijela. I da budem iskrena, u početku se sve svodilo na fizički aspekt, snagu, fleksibilnost. Trebalo mi je jedno dulje vrijeme da uključim disanje u svoju 'tjelovježbu'. Kada sam uključila svjesno disanje, tek je tada joga dobila jednu potpuno novu dimenziju, postala je moja meditacija u pokretu i moja terapija na prostirci", kaže simpatična Varaždinka sa zagrebačkom adresom. 

Postala sam vrlo disciplinirana u vježbanju

Joga je postala važan dio njezinog života. Ines je postala disciplinirana na prostirci, a joga je bila jedna od aktivnosti koju nije preskakala nego ju je s guštom radila. "Osim što sam jogu otkrila preko vinyase, koja je dinamična, počela sam sama redovito vježbati Ashtanga vinyasa jogu. Tu sam već zagrižena jogina, a to je stil joge koji se uvijek izvodi u istom redoslijedu asana. Kad sam se odlučila za edukaciju za učiteljicu joge, htjela sam da se sve vrti oko Ashtanga vinyasa joge", dalje je rekla te nam objasnila koliko joj je podučavanje drugih zadovoljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Horvatinec

(Foto: Goran Horvatinec)

"Danas podučavam druge i to je jedan od najdivnijih mogućih poslova. Ljudi dođu na sat sa svojim svakodnevnim 'teretima', viškovima, brigama, a odlaze sa smiješkom na licu. Posvetili su sat vremena sebi, bili prisutni u trenutku i rasteretili se, napravili nešto divno za svoje tijelo i um". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ines je uz jogu postala mirnija osoba, svjesnija svojih reakcija, ali je shvatila i moć sadašnjeg trenutka i vlastite odgovornosti. Shvatila je moć kontrole nad vlastitim mislima, ali i emocijama. Joga je za nju "predivan alat na životnom putu da shvatiš kakav si žestok igrač i krojač vlastite sreće/nesreće". 

Ines se i dalje školuje jer je to cjeloživotni proces i tako ide iz radionice u radionice, iz čitanja literature i općenito vlastite prakse. Joga sigurno neće prestati dio njezinog života. "Pa mislim da imam predobar as u rukavu da bih ga se samo tako odrekla. Znaš da je ponekad dovoljno samo prodisati da postigneš resetiranje i promijeniš percepciju. Jer se percepcija prije i poslije sata joge može uvelike razlikovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Horvatinec

(Foto: Goran Horvatinec)

Kako vježbati kod kuće?

"Htjela bih poručiti svima da samo budu strpljivi, da osluškuju svoje tijelo, pronađu svoju ugodu u određenim jogijskim položajima, prilagode položaj svom tijelu (jer smo stvarno svi potpuno drukčiji, nekome jedna asana odgovara prirodno, drugi netko se muči)", objasnila je Ines. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitno je pronaći svoj 'ja' i u tome i ne naganjati neke rezultate, ne žuriti jer je zapravo ključno putovanje, pronaći vlastiti dah i zapravo nešto svjesno, koncentrirano tih sat vremena. U svakom slučaju izbjegavajte bilo kakvu bol i nemojte se žuriti, sve dolazi s vremenom i redovitošću", rekla je na kraju.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo