Play ponuda

UBIJAJU SVE BAKTERIJE I VIRUSE: / Najmoćniji prirodni antibiotici kojima ne može parirati ni suvremena medicina

Image
Foto: Shutterstock

Usprkos napretku suvremene medicine, ne trebamo zaboraviti moćne prirodne lijekove

6.9.2019.
21:54
Shutterstock
Play ponuda

Dok mi uživamo u prednostima moderne medicine, naši preci morali su se za liječenje različitih bolesti oslanjati samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike. U nastavku vam donosimo popis biljaka koje uništavaju bakterije i tjeraju mnoge bolesti.

Luk i češnjak

shimmer fallback
shimmer fallback

Dijele zajednička ljekovita svojstva, a sadržavaju prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene tvari. Prema časopisu Pharmacognosy Reviews, u prošlosti nisu postojali antibiotici i drugi lijekovi te je češnjak predstavljao cijelu ljekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka.

Korijen đumbira

shimmer fallback
shimmer fallback

Đumbir spada u moćne lijekove koji čine čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svježeg, u prahu ili osušiti kao začin. Također se može konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura. Ima snažno protuuupalno djelovanje te je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

Kokosovo ulje

shimmer fallback
shimmer fallback

Riječ je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u liječenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, čak može spriječiti ulazak štetnih patogena u probavni sustav. Dobar je i zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabučni ocat

shimmer fallback
shimmer fallback

Zahvaljujući octenoj kiselini, moćan je protuupalni lijek. Smanjuje simptome brojnih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, osigurava i dobru dozu probiotika.

Med

shimmer fallback
shimmer fallback

Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Liječi kandidu, kašalj, pomaže u zacjeljivanju rana, kod kardiovaskularnih oboljenja, problema s probavom, bubrezima, ginekoloških problema...

Ekstrakt sjemenaka grejpa

shimmer fallback
shimmer fallback

Njegovo korištenje seže sve do 16. stoljeća. Tada je liječio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, potiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti kožu od UV zračenja.

Ulje origana

shimmer fallback
shimmer fallback

Ulje origana ima protuupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Također, liječi prehladu, infekcije i parazite. Uzimanjem ulja origana kao dodatka prehrani štitite kožu od štetnih bakterija.

Klinčić

shimmer fallback
shimmer fallback

Posebno područje interesa za znanstvenike korištenje je ovoga začina za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja. Studije pokazuju da klinčići efikasno ubijaju bakterije, gingivitis i plak, što može pomoći u smanjenju upale desni. U jednom je istraživanju ispiranje usta tekućinom koja se sastojala od klinčića, bosiljka i ulja čajevca ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koju možete nabaviti u ljekarnama i supermarketima.

Timijan

shimmer fallback
shimmer fallback

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može se koristiti i za sprječavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema. Potrebno ga je razrijediti kokosovim ili maslinovim uljem prije nanošenja na kožu.

Ehinaceja

shimmer fallback
shimmer fallback

Ovaj cvijet pripada obitelji suncokreta i djeluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu. Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa cvijeta ehinaceje može smanjiti težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primjene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i peludnu groznicu.

Play ponuda
Play ponuda