Tjestenina u umaku od tikvica
Za početak donosimo najjednostavniji recept gdje vam zapravo ne treba ništa posebno osim, naravno, tikvica. Ovaj je recept zdrav i ukusan, a ako ga želite učiniti još zdravijim, koristite integralnu tjesteninu. U nastavku vam donosimo potrebnu količinu sastojaka za tročlanu obitelj.
(FOTO: www.profimedia.hr)
- 0,5 kg tjestenine
- 0,5 l vrhnja za kuhanje
- 1 velika tikvica
- 6 režnja češnjaka
- 1 žlica vegete
- prstohvat papra
Nakon što ubacite tjesteninu u posoljenu vodu, krenite sa pripremom tikvica. Obavezno ih operite jer im nije potrebno guliti koru kako bi u njima zadržali što više vrijednih sastojaka. Narežite ih na ploške debljine otprilike 5 milimetara.
U lonac ubacite malo maslinovog ulja te dodajte tri narezana režnja češnjaka. Kada češnjak pusti svoj miris, ubacite tikvice, vegetu i papar te lagano miješajte dok se tikvice ne omekšaju. Nakon toga dodajte vrhnje za kuhanje i još tri narezana režnja češnjaka. Miješajte još par minuta, a zatim sve pomiješate s tjesteninom.
Tjestenina s tikvicama i tunjevinom
Iako se čini kao veoma neobična kombinacija, zapravo je iznimno ukusna. U nastavku vam donosimo sastojke potrebne za dvije osobe.
- 240 g pelata iz konzerve
- 1 limenka tunjevine u maslinovom ulju
- 1 veća tikvica
- 1 veći luk
- žličica soli
- žličica šećera
- malo papra
- 350 g tjestenine
- 1,5 dcl vrhnja za kuhanje
(FOTO: www.profimedia.hr)
Na početku, na maslinovom ulju prepržite luk, a kada ona postane slatkasta, dodajte tikvice koje ste prethodno narezali na tanke ploškice. Dinstajte ih dok ne postanu mekane. Zatim dodajte pelate pa začinite sa paprom, soli i žličicom šećera te sve to zajedno mješajte dok dio tekućine iz pelata ne ispari.
Nakon toga dodajte tunjevinu zajedno sa uljem iz limenke te u tu smjesu dodajte tjesteninu, 1,5 dcl vrhnja za kuhanje te dobro promiješate da se sve dobro sljubi.
Gamberi s tikvicama i tjesteninom
I za kraj, donosimo recept za gambere s tikvicama i tjesteninom. U nastavku donosimo sastojke potrebne za četiri osobe.
- 1 paket zaleđenih gambera
- 250 g tikvica
- 400 g tjestenine
- 20 g maslaca
- 1 glavica luka
- 20 g brašna
- 250 ml povrtne juhe
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- malo soli i papra
(FOTO: www.profimedia.hr)
Dok se tjestenina kuha, na tavi rastopite maslac te dodajte sjeckani luk dok ne omekša. Po želji posolite. Nakon toga dodajte brašno i pržite još koju minutu. Zatim sve zalijte povrtnom juhom i promiješajte. Kada se umak počinje zgušnjavati, postepeno dodajte vrhnje, a zatim i gambere te nasjeckane tikvice. Ostavite da zavri i cijelo vrijeme miješajte.