Različita istraživanja o kavi pokazala su različite rezultate - od toga da mnogima najdraži napitak ima gomilu koristi za zdravlje do potpuno suprotnih zaključaka. Kalifornija je još davne 1986. uvela zakon da se svake godine mora objaviti popis novopronađenih kemikalija koje uzrokuju rak, urođene defekte ili štetu za reproduktivno zdravlje. U posljednjih 30 godina, taj se popis proširio na čak 900 kemikalija, uključujući akrilamid.
Oslobađa se termičkom obradom
Akrilamid je nusprodukt nekih namirnica kada se kuhaju metodama koje zahtijevaju vrlo visoku temperaturu, kao što je prženje ili pečenje, prema Američkoj organizaciji za hranu i lijekove. Istraživanja su pokazala osobito visoku razinu akrilamida u prženim krumpirovim proizvodima, uključujući pomfrit i čips. Kemijska tvar se također oslobađa prženjem zrnaca kave pržena, zbog čega Američko društvo za rak savjetuje ljudima da smanje unos kave, kao i žitarica te krumpirovih proizvoda.
Akrilamid je doprinio klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da kavu odredi kao kancerogenu prije više od 25 godina. Međutim, 2016. godine međunarodna je agencija ublažila upozorenja protiv tog napitka, a umjesto toga sugerirala da su sva "vrlo vruća" pića kancerogena. Sada je kalifornijski sud, a ne zdravstvena organizacija, odredio utvrđivanje rizika kave. Inače, akrilamid se pretvara u spoj koji može oštetiti i uzrokovati mutacije u DNK-u, povećavajući rizik od raka u pokusima na životinjama, prema Nacionalnom institutu za rak.
NAMIRNICE KOJE UZROKUJU RAK: Istraživanje pokazalo da su ove vrste hrane i pića glavni okidači bolesti
Nedostaje dokaza
Međutim, "veliki broj epidemioloških istraživanja na ljudima nisu pronašla nikakav dosljedan dokaz da je izloženost akrilamidu u hrani povezana s bilo kojom vrstom raka", stoji na stranici Instituta. To nije zaustavilo nadležne u Kaliforniji da kavu ipak proglase kancerogenom, na razočaranje nekih stanovnika, kao što je Twitter korisnik Jake NotTapper, koji je napisao: "Sve u ovoj državi uzrokuje rak - madraci, kava, kemoterapija i drugi lijekovi protiv raka (da, stvarno!)."
Nije jasno koliko su ta upozorenja učinkovita u komunikaciji rizika, a kamoli da promijene ponašanje dugogodišnjih ljubitelja kave. Potrebno je napraviti dodatna istraživanja da bi se ova pretpostavka kalifornijskih stručnjaka eventualno mogla dokazati, piše Daily Mail.