Topi kamenac i salo, te čisti kožu

Sok od limuna pijte ujutro prije obroka jer ćete tako potaknuti metabolizam, a kalorije se neće 'lijepiti' za kritične zone.

13.9.2011.
15:44
VOYO logo

Liječnica Penny Stanway, autorica knjige The Miracle of Lemons, tvrdi da su limuni čudotvorna hrana. Osim što je limun najbolji izbor ako želimo utažiti žeđ i pobijediti visoke temperature, pomaže i kod široke lepeze bolesti i zdravstvenih tegoba. Pa čak i da se dokopamo tako željenog uskog struka.

Mršavljenje

Uz sok od limuna ćete lakše istopiti suvišne kilograme i spriječiti njihovo nagomilavanje na krivim mjestima, tvrde stručnjaci. Za najbolje rezultate, sok od limuna pijte ujutro prije obroka, jer ćete tako potaknuti metabolizam, a kalorije se neće 'lijepiti' za kritične zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žučni kamenci

Oko 80 posto žučnih kamenaca sastoji se od kolesterola, koji se stvara u slučaju da ga jetra ili žuč ne mogu uspješno izbaciti. Zbog nedostatka želučane kiseline (što može biti uzrokovano starenjem, stresom ili uzimanjem određenih lijekova), kontrakcije žuči mogu biti oslabljene. Time se objašnjava smanjeno neredovito pražnjenje žučnog soka i zaostajanja 'starog' ustajalog žučnog soka, koji se zatim taloži u kolesterolske kamence. Zato se preporučuje konzumacija kiselih namirnica prije obroka, jer one mogu imitirati želučanu kiselinu i 'ohrabriti' žuč na kontrakcije kako bi izbacila male kamence. Limun je pri tome idealna namirnica!

Kašalj

Ovo voće djeluje i kao ekspektorans – potiče izbacivanje sekreta iz bronhija, stoga je limun nezaobilazan kod prehlade ili gripe. Petogodišnje istraživanje provedeno nad više od 63.000 osoba iz Singapura pokazalo je kako prehrana bogata vlaknima iz voća može ublažiti kronični kašalj. Flavonoidi, koji imaju antioksidantska svojstva, štite pluća od upala i smanjuju oštećenje tkiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako biste ublažili kašalj, popijte limunadu ili narežite pola limuna na tanje kriške te ubacite u pola litre vode zajedno s napuklim lanenim sjemenkama (koje su također poznati ekspektorans) i lagano kuhajte 20 minuta. Procijedite i zasladite s malo meda.

Psorijaza

Psorijaza je kronična kožna bolest koja zahtijeva uporno i dugotrajno sistematsko liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se paradoksalnim, no limunska kiselina iz soka limuna može ublažiti suhoću kože i umanjiti njeno ljuskanje. Ujedno pomaže obnoviti vlažnost kože i potiče skidanje mrtvog sloja stanica.

Nekoliko puta dnevno nanesite limunov sok na područje zahvaćeno psorijazom i zadržite se par minuta na suncu. Kroz razdoblje od par tjedana, povećavajte vrijeme koje provodite na suncu. Limunov sok bogat je psoralenima, prirodnim sastojcima iz bilja koji su vrlo osjetljivi na UVA zrake i reagiraju na stanicama kože. Mnogi dermatolozi propisuju psoralene oralno ili lokalno na kožu u kombinaciji s UVA terapijom kada je u pitanju psorijaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatvor

Limuni su i bogati izvor pektina, vrste vlakna koja se u crijevu pretvaraju u gel i olakšava kontrakcije crijeva. S druge strane, celuloza privlači vodu, što olakšava probavu. U svakodnevnu prehranu uključite limunov sok i koricu (pazite da je limun iz organskog uzgoja).

Hipertenzija

Kalij iz limuna pomaže pri regulaciji tjelesnih tekućina, a magnezij opušta arterije. Također, flavonoid su nutrijenti koji limunu daju žutu boju, jačaju kapilare i olakšavaju protok kisika u organizmu te na taj način štite naše krvožilno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin C iz jednog malog limuna može povećati razinu dušikovog oksida, plina koji našem tijelu daje signal da se opusti i proširuje krvne žile. Također, limunov sok nalikuje nekim lijekovima koji se koriste za snižavanje tlaka – ACE inhibitorima, jer inhibira stvaranje hormona angistina u bubrezima (ovaj hormon povisuje tlak tako što steže krvne žile).

Urinarne infekcije

Nezdrava prehrana pogoršava probleme s upalom mjehura, jer kisela mokraća samo povećava bolove. Normalni pH mokraće varira između 4,5 i 9, a idealan je oko 5,8 i 6,8. Iznenađujuće, metaboliziranje limunovog soka u našem tijelu ima blago alkalizirajući učinak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumirajte sok polovice limuna dva do tri puta dnevno. Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat. Salate će živnuti, a limun možete dodavati i u razne umake za tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od limuna voćnoj salati daje poseban okus, a narezano voće dulje održava svježim.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201107290732006 arti-201107150675006

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo