No, koliko je zaista dobro piti vrući napitak? Studija objavljena u časopisu International Journal of Cancer pokazala je da ljudi koji piju topao čaj imaju veći rizik da obole od raka jednjaka.
Ranije studije ukazivale su na ovu činjenicu, no sada su znanstvenici prvi puta otkrili koja je to točno temperatura napitka koja povisuje rizik od razvoja malignog tumora na jednjaku.
Tijekom istraživanja obrađeni su podaci prikupljani deset godina o 50.045 osoba u Iranu koje imaju rak jednjaka.
(FOTO: Pexels)
Rezultati su pokazali da ljudi koji piju dvije ili više šalice čaja na dan, temperature od 60 Celzijevih stupnjeva ili više, imaju za 90 posto veći rizik od raka jednjaka u usporedbi s onima koji čaj ohlade prije, no što ga popiju. Kao što vidimo, ovdje nije riječ o vrućem napitku ili pretjerano toplom.
Ako se pitate odnosi li se ovo istraživanje na sve tople napitke, znanstvenici to ne mogu tvrditi. Zasad se pokazalo da topao čaj nije najbolji izbor, a daljnja istraživanja provjerit će što je s kavom i ostalim toplim napicima.
Stoga, drugi put kada pripremite čaj pričekajte koji trenutak da se malo ohladi pa teko onda uživajte u njemu. Jednjak će vam biti zahvalan.
Pročitajte još:
- Sprječava upale, ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti: evo koji čaj biste trebali piti svako jutro
- Jeste li znali da postoji peti okus? Zbog njega je hrana tako uuukusna
- Znanstvenici su otkrili da ovaj čaj ubija stanice raka dojke
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!