Žene koje jedu manje od dva voćna obroka dnevno izložene su većem riziku razvoja depresije, utvrdili su znanstvenici s australskog sveučilišta Queensland.
Rezultati šestogodišnjeg istraživanja provedenog na šest tisuća Australki otkrili su jasnu vezu između unosa voća i pojave simptoma depresije, kazala je GitaMishra iz zavoda za javno zdravstvo sveučilišta.
"Utvrdili smo da su žene koje jedu najmanje dva voćna obroka dnevno imale manju vjerojatnost patiti od depresije u odnosu na žene koje su jele manje voća, čak i nakon što smo uzeli u obzir druge faktore poput pušenja, alkohola, indeksa tjelesne mase, tjelesne aktivnosti, bračnog stanja i obrazovanja", kazala je Mishra.
"Otkrili smo i da konzumiranje najmanje dva voćna obroka dnevno štiti žene od razvoja depresije u budućnosti."
Znanstvenici nisu utvrdili da takva veza postoji između konzumacije povrća i depresije.
Zaštitni utjecaj voća objašnjavaju višim koncentracijama antioksidansa i protuupalnih sastojaka poput resveratrola kojeg nema u povrću.
Žene pate dva puta češće od depresije u odnosu na muškarce i obolijevanje od depresije je u porastu.