UPITAN NASTAVAK VRSTE / Uzorci sperme čak 34.000 muškaraca otkrili veliki problem: Dobar dio populacije trebao bi se zabrinuti

Image
Foto: Profimedia

Muškarci su u opasnosti od slabije sperme ovisno o tome gdje žive, upozorava studija. Milijun muškaraca može doživjeti pad plodnosti, a da toga nisu svjesni

21.2.2022.
8:35
Profimedia
Play logo

Istraživači u Kini otkrili su da muškarci koji žive u jako zagađenim područjima mogu imati lošu pokretljivost spermija. Pokretljivost ovisi koliko dobro sperma pliva. Što je jači, to spermij može lakše plivati ​​naprijed u potrazi za jajetom.

Loši utjecaji na spermije

Muška plodnost ovisi o brojnim parametrima sperme, uključujući broj spermija, što je koncentracija sperme po ejakulaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi put da je uspostavljena poveznica između toksičnog zraka i muških plivača. Prethodna istraživanja su pokazala da broj spermija za muškarce koji žive u Sjevernoj Americi, Australiji i Europi opada od 1970-ih. Iako bi za to moglo postojati niz razloga, znanstvenici teoretiziraju da je zagađenje zraka ključni krivac.

shimmer fallback
shimmer fallback

Studija o kvaliteti spermija

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu JAMA Network Open, prikupljeni su zdravstveni kartoni muškaraca na 130 lokacija u Kini. Gotovo 34.000 muškaraca dalo je uzorke sperme klinici za plodnost tijekom nekoliko godina.

Liječnici su procjenjivali njihov broj spermija, pokretljivost i koncentraciju. Sudionici su podijeljeni u četiri skupine na temelju stupnja onečišćenja zraka u mjestu gdje su živjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su se fokusirali na čestice (PM), jednoj komponenti onečišćenja koja se sastoji od sitnih čestica koje uglavnom proizvodi promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO VOĆE NAZIVAJU BOŽANSKIM, A EVO I ZAŠTO: /

Povećava plodnost, snižava kolesterol, a Kleopatra mu duguje ljepotu

PM je vrlo male veličine i kada se udahne, toksini mogu ući u krvotok i transportirati se po tijelu, zadržavajući se u srcu, mozgu i drugim organima. Studija je otkrila tijekom cijelog razdoblja razvoja spermija, tijekom 90 dana, izloženost višim razinama PM degradirane pokretljivosti spermija.

Pacijenti izloženi česticama manjim od 2,5 mikrometara imali su u prosjeku 3,6 posto smanjenje pokretljivosti u usporedbi s prosječnim muškarcem u Kini. Srednja izloženost PM2,5 bila je 46 μg/m3, s rasponom od 34,4 do 61,6 μg/m3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga se isti utjecaj možda neće vidjeti kod ljudi koji žive izvan Kine, za koju se zna da je jako zagađena.

shimmer fallback
shimmer fallback

Komentar znanstvenika

Profesor Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu Sheffield, rekao je: "Mogućnost povezanosti između onečišćenja zraka i kvalitete sjemena sugerirana je u brojnim studijama tijekom godina, iako se nisu sve složile s ovim zaključkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj rad dodaje bazu dokaza koji sugeriraju da je veza stvarna i impresivna je jer koristi podatke o kvaliteti sjemena od više od 30.000 muškaraca."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, upozorio je: "U kojoj mjeri je to klinički značajno (tj. hoće li smanjiti sposobnost muškaraca u područjima s visokim zagađenjem da postanu očevi) nije jasno i trebamo imati na umu da je veza između kvalitete sperme i plodnosti slaba."

Play logo

Profesor Kevin McConway, emeritus profesor primijenjene statistike na Open sveučilištu, rekao je da možda nikada nećemo znati ima li zagađenje uistinu utjecaj na plodnost muškaraca. Rekao je da je studija bila promatračka, što znači da se ne može dokazati da je jedna stvar (zagađenje) uzrok druge (slabije sperme), prenosi The Sun.

shimmer fallback
shimmer fallback
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo