Play ponuda

TETOVAŽE MOGU UZROKOVATI RAK? / Sve je više jeftinih boja, a ovih se morate posebno čuvati

Image
Foto: thrillblender.com

Europska agencija za kemikalije (ECHA) tvrdi da su boje za tetovaže potencijalno toksične i mogu uzrokovati alergijske reakcije i bolni svrabež koji može trajati godinama.

25.7.2016.
12:48
thrillblender.com
Play ponuda

Određene tinte također mogu povećati rizik od dobivanja karcinoma, stoji u izvješću ECHA-e pa bi mogle postati zabranjene, piše Mirror.

Riječ je uglavnom o jeftinim bojama iz Kine koje sadrže brojne toksine, a provuku se na tržište jer ne postoje jednako snažne institucije koje bi ih testirale, kao što postoje za hranu ili lijekove.

U Velikoj Britaniji su zabrinuti zbog toga što je danas oko 20 posto populacije tetovirano, a trend je toliko proširen da se nedavno tetovirala čak i 81-godišnja glumica Judy Dench koja je za svoj rođendan tetovirala latinsku uzrečicu Carpe Diem (Iskoristi dan).

Stručnjaci kažu da je najtoksičnija crvena boja, a opasne su i plava, zelena i crna.

Tatoo majstori podržavaju inicijativu da se tržište bojama bolje regulira jer oni žele samo što sigurnije boje za svoje klijente, a uznemiruje ih sve više jeftinih boja upitne kvalitete koje se uvoze iz Kine.

Zabrinjavajuća je i činjenica da se u mnogim zemljama tetoviranje ne doživljava kao zasebna profesija pa crtači nisu dobro informirani o svim standardima kojih bi se trebali pridržavati kako tetoviranje ne bi narušilo zdravlje.

Play ponuda
Play ponuda