TEŠKO ZASPETE ILI LOŠE SPAVATE? / Ako volite piti ovo, možda biste trebali prestati. Znanost ima novo važno otkriće

Image

Stručnjaci su istraživanjem obuhvatili 462 žene koje su sudjelovale u dugoročnom istraživanju koje je počelo 2006. kada su bile tinejdžerice

8.12.2020.
22:30
VOYO logo

Gotovo polovica svih mladih žena obuhvaćenih američkim istraživanjem kazala je da loše spava, a one koje su konzumirale zaslađena kofeinska pića i energetske napitke imale su najnekvalitetniji san.

“Mlade godine vrijeme su intenzivnih promjena koje utječu na odnos prema zdravlju”, kaže voditeljica istraživanja Deborah Rohm Young iz Kaiser Permanente Southern California u Pasadeni. “Posebno nas je zanimala kvaliteta sna zbog toga što nije provedeno mnogo takvih istraživanja kod mladih odraslih osoba”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2015. odgovarale su na upitnike o kvaliteti sna, odnosno trajanju sna, spavaju li isprekidano, koliko im treba da utonu u san i koriste li sredstva za spavanje.

Istraživanje je pokazalo da 45,2 posto mladih žena loše spava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitnici su obuhvaćali i pitanja o vrsti napitaka koje su u prethodnih sedam dana konzumirale poput gaziranih pića, energetskih napitaka, raznih vrsta kave.

Žene koje su po vlastitu priznanju konzumirale energetska pića i zaslađene kofeinske napitke imale su veće izglede za loš san, navode autori istraživanja u časopisu Sleep Health.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Young kaže kako se ističu dva zaključka.

“Prvi je da je učestalost nekvalitetnog sna toliko velika - gotovo polovica ispitanica to je navela. Drugo je da je konzumiranje zaslađenih kofeinskih napitaka bilo povezano s lošom kvalitetom sna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veza između šećera i unosa kofeinskih napitaka sa snom komplicirana je, kaže dr. Suzanne Bertisch iz Brigham bolnice za žene u Bostonu koja nije bila uključena u istraživanje.

“Konzumiranje napitaka s kofeinom i šećerom može biti i znak da ljudi ne spavaju dovoljno ni kvalitetno, ali može biti i uzrok lošeg sna”, kaže Bertischl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na loš san kod mladih žena mogu utjecati i drugi faktori, dodaje ona, a to su oni povezani s raspoloženjem poput stresa, tjeskobe i depresije te zdravstvenih stanja poput migrene koja je česta među mladim ženama.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo