Play ponuda

Tableta koja će 'dokrajčiti' menstrualne bolove

shimmer fallback

Znanstvenici su konačno osmislili tabletu koja bi mogla pomoći ženama da se riješe menstrualnih bolova, od kojih pate svaki mjesec pola života.

24.3.2010.
15:45
Play ponuda

Nova bi tableta trebala spriječiti grčeve koji svaki mjesec muče gotovo 90 posto žena.

Trebala bi se uzimati prije same mjesečnice, kako bi mogla djelovati na uzrok bolova, no ako se uzme i kad krvarenje već počne, mogla bi umanjiti ili potpuno spriječiti bolove.

Ove će se tablete najvjerojatnije izdavati samo na recept, a na tržištu će se naći za četiri godine.

Tabletu je proizvela tvrtka Vantia Therapeutics iz Southamptona, te tvrdi da će njihov novi proizvod biti znatno učinkovitiji od bilo kojeg lijeka trenutno dostupnog na tržištu.

Od menstrualnih tegoba pati između 45 i 90 posto žena sposobnih za porod, te su upravo ti bolovi glavni razlog izostanka djevojka iz škole i posla u tinejdžerskim godina i ranim 20-ima.

Bolove izaziva grčenje maternice tijekom mjesečnice. Novi lijek bi trebao smanjiti razinu vazopresina, hormona koji kontrolira pokretanje maternice.

Istraživanje provedeno na maloj skupini žena pokazalo je da je lijek učinkovit i da nema nuspojava, a uskoro će biti provedeno i veliko istraživanje na preko 100 žena.

Današnje metode ublažavanja grčeva svode se na jake analgetike, kontraceptive, tople obloge i raznorazne tehnike opuštanja, no one uglavnom djeluju na simptome, ali ne i na uzrok bolova.

Play ponuda
Play ponuda