ŠOKANTNO OTKRIĆE / Svi koriste ovaj lijek protiv bolova. Međutim, postoji problem: Ponekad je neučinkovit!

Istraživači su otkrili da je ovaj lijek bio učinkovit u liječenju nekih stanja, dok je kod drugih bio učinkovit jednako kao i placebo

25.10.2021.
13:42
Marko Prpic/Pixsell

Acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproksen četiri su vrste lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, a koji nam pomažu protiv bolova. Na primjer, acetaminofen se obično koristi za liječenje glavobolje, groznice i općih bolova, ali ne i oteklina, dok drugi mogu biti učinkovitiji u liječenju upale. Međutim, nedavna studija iz Australije pokazala je da je jedan od ovih popularnih lijekova protiv bolova ponekad zapravo neučinkovit, javlja Yahoo.

Prema studiji objavljenoj u čaospisu Medical Journal of Australia, paracetamol (acetaminofen) je neučinkovit u liječenju određenih vrsta boli za koje se koristi, a riječ je o najčešće korištenom analgetiku zbog niske cijene i zbog toga jer se može kupiti bez recepta.

Analizom učinkovitosti i sigurnosti paracetamola za ublažavanje boli u liječenju 44 stanja, u rasponu od stomatoloških bolova do glavobolja, istraživači su otkrili da je ovaj lijek bio učinkovit u liječenju nekih od njih, dok je kod drugih bio učinkovit jednako kao i placebo, uključujući liječenje boli u donjem dijelu leđa.

"Iako se paracetamol široko koristi, njegova učinkovitost u ublažavanju boli potvrđena je za samo nekoliko stanja, a njegove su prednosti često skromne", navodi se u studiji.

U čemu je učinkovit?

Prema istraživačima, acetaminophen je učinkovit u liječenju bolova povezanih s osteoartritisom koljena i kuka, tenzijske glavobolje i boli u području zdjelice. Također, postoje dokazi umjerene kvalitete o učinkovitosti u liječenju "žena s ranom postporođajnom perinealnom boli" i "ublažavanju boli kod osoba s epizodnom glavoboljom tipa napetosti".

Studija je pronašla dokaze da je lijek neučinkovit u liječenju akutne boli u donjem dijelu leđa, ublažavanju grlobolje tijekom prehlade i ublažavanju migrene kod djece i adolescenata, kao i bolova nakon stomatoloških operacija kod djece.

Dodatno, bio je neuvjerljiv u smislu postoperativne boli, kronične križobolje, boli nakon endodontonske operaciji i boli u trbuhu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali