SVE JE BILA LAŽ, EVO KOLIKO KAVE UISTINU SMIJETE POPITI: / Broj bi vas mogao zastrašiti, ali poanta je jasna

Image
Izvor: Giphy

I oni kavoljupci koji popiju do 25 šalica kave na dan mogu biti mirni - čak ni te količine nisu loše za srce, kažu znanstvenici

4.6.2019.
15:51
Giphy
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Premda su studije o blagotvornom učinku kave u zaštiti jetre i snižavanju rizika od dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti poznate otprije, ima i onih koje su upućivale na to da velike količine kave mogu pridonijeti otvrdnjenju arterija što srce izlaže pritisku i povećava vjerojatnost za srčani ili moždani udar.

Sve je bila laž

Nova i opsežna studija provedena u Velikoj Britaniji otklonila je te sumnje. Ispijanje više od pet šalica kave na dan, čak i do 25, ne šteti arterijama, prenosi Guardian. Studija provedena na 8000 ljudi, koju je djelomično financirala Britanska zaklada za srce (BHF) predstavljena je ovaj tjedan na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva.

Image
ZAŠTO VAS KAVA TJERA NA WC: /

Ako mislite da je do kofeina, razmislite ponovno! Eksperiment pokazao u čemu je stvar

Image
ZAŠTO VAS KAVA TJERA NA WC: /

Ako mislite da je do kofeina, razmislite ponovno! Eksperiment pokazao u čemu je stvar

Stručnjaci s londonskog sveučilišta Queen Mary svrstali su sudionike istraživanja u tri skupine. U prvoj su bili oni koji su pili manje od šalice kave dnevno, u drugoj oni s jednom do tri šalice, a u trećoj oni koji piju više od tri. U posljednjoj skupini ljudi su u prosjeku pili pet šalica kave dnevno, ali bilo je i onih koji su ih dnevno konzumirali 25.

Apsolutno svejedno

Znanstvenici su utvrdili da čak ni kod ovih 'rekordera" ne postoji ništa veća vjerojatnost od razvoja ateroskleroze nego od ispitanika iz prve skupine. Rezultati su potvrđeni i nakon što su isključeni drugi faktori rizika za tu bolest, poput dobi, težine i pušenja.

"Studija ukazuje na to da kava nije loša za arterije kao što su upućivale neke prijašnje", rekao je dr. Kenneth Fung sa sveučilišta Queen Mary.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču