Ona se nalazi u gotovo svakom našem obroku, ali dosta loše utječe na zdravlje. Kod većine ljudi negativno utječe na kožu, zglobove i razinu šećera u krvi.
Pšenica koju svakodnevno konzumiramo daleko je od prave pšenice. Kardiolog William Davis, jedan je od brojnih znanstvenika i liječnika koji pokušava druge educirati o istini koju krije današnja pšenica. Davis kaže kako razlozi zbog kojih ljudi odlučuju jesti žitarice, a to su vlakna i zdravlje srca, nisu dovoljni da pšenica postane sastavni dio prehrane.
'U pšenici nema ništa što se ne može naći u drugim namirnicama', kaže Davis.
Koža
Ugljikohidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti. Problem je što se ovi ugljikohidrati razbijaju u šećere što dovodi do povišene razine inzulina i aktiviranja žlijezda koje proizvode masnoće. Krajnji rezultat je masna koža i pojava akni.
Zglobovi
Prema kardiologu Davisu, bolovi u zglobovima izazvani konzumacijom pšenice najčešće se javljaju u zglobovima prstiju i zapešća, a nije neuobičajena niti bol u leđima, kukovima i koljenima.
Šećer u krvi
Pšenica, koja je puna ugljikohidrata, naposlijetku se pretvara u šećer. Osim toga, prepuna je amilopektina odnosno ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer, što može izazvati dijabetes.