Često uopće ne razmišljate o kvaliteti predmeta koje kupujete, a njihovu su štetu dokazali brojni istraživači. Ovo je popis stvari koje većina ima kod kuće i svakodnevno ih koristi, a čine veliku štetu. Razmislite o njihovu daljnjem korištenju.
Plastično posuđe
Nije sama plastika ta koja je opasna, nego kemijske komponente koje proizvođači koriste kako bi posuđe bilo čvrsto. Njihovo pranje, grijanje i kontakt hrane s tim komponentama situaciju dodatno pogoršavaju. Plastika postaje vrlo otrovna i opasna. Nemojte koristiti plastične posude za hranu dulje od pet mjeseci i pobrinite se da ih ne stavljate u mikrovalnu pećnicu.
Kroksice
Milijuni ljudi vole nositi ovaj jednostavan par cipela svakoga dana, ali kroksice ne pružaju potrebnu stabilnost za petu. Neobložena peta može dovesti do mnogih različitih problema, kao što su deformacije prstiju, stvaranje žuljeva i bolovi u nogama. Drugi razlog da se nosi nešto udobnije je činjenica da potplat (dio cipele koji pruža podršku između prstiju i pete) postaje vrlo mekan nakon dugotrajne uporabe. Vrlo je važno da vaša obuća ima čvrsto tijelo, tako da ne osjećate neugodu tijekom hodanja.
Maskara
Obratite pozornost na sastojke maskare prilikom kupnje. Neke komponente, poput parabena, aluminijskog praha i propilen glikola, mogu biti vrlo opasne za zdravlje vaših očiju. Izbjegavajte dijeliti maskaru s prijateljicama jer to može uzrokovati nastanak bakterija i gljivica te dovesti do rasta infekcije.
Tava s neprijanjajućim dnom
Perfluorirane kemikalije koje se rabe za stvaranje neprijanjajućeg dna na tavi nisu toliko opasne same po sebi. Međutim, kada temperatura prelazi 230 °C, površina za prženje izvlači određenu količinu hlapljivih tvari. Danski istraživači otkrili su da prisutnost tih otrovnih kemikalija u ljudskoj krvi može dovesti do formiranja stanica raka.
Antibakterijski sapun
9. Sapun: Kada ispustite komad sapuna na prljavi pod, pod se ne čisti, ali sapun može pokupiti mikroorganizme, poput virusa i bakterija. Ono što morate učiniti, koliko god to čudno zvučalo, je isprati i oprati svoj komad sapuna tako da ti mikroorganizmi uginu ili se isperu.
Zakon je regulirao iznos triklosana, antiseptika koji se koristi u antibakterijskom sapunu, na 0,1 - 0,3 posto. Međutim, njegova je šteta velika - triklosan slabi imunološki sustav i čini naše tijelo otpornim na antibiotike. Također, može uzrokovati hormonsku neravnotežu i mišićnu distrofiju. Zapravo, antibakterijski sapun nije ništa više od marketinškog trika. Istraživanja pokazuju da se svaka bakterija može isprati s ruku i najobičnijim sapunom.