trudnice, umjereno sa rekreacijom / Studija pokazala: Vježbanje u prvom trimestru trudnoće loše utječe na porođajnu težinu bebe

Image
Foto: Pexels

Veličina novorođenčeta može utjecati na njegovo zdravstveno stanje kasnije u životu

19.2.2020.
14:27
Pexels
VOYO logo

Žene koje vježbaju više, no što je preporučeno u prvom tromjesečju trudnoće, a to je pola sata brzog hodanja svakodnevno, imaju povišen rizik da rode dijete premale prođajne težine, stoji u studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu Tennessee.

Veličina novorođenčeta može utjecati na njegovo zdravstveno stanje kasnije u životu. Bebe rođene s premalom ili prevelikom porođajnom težinom imaju veći rizik da u odrasloj dobi obole od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti ili da budu pretila, objašnjavaju u studiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

U studiji je sudjelovalo više od 2000 trudnica, a pokazalo se intenzivna tjelovježba u prvom trimestru loše utječe na prođajnu težinu bebe, odnosno djeca majki koje pretjeruju s tjelovježbom na početku trudnoće se rađaju prelagana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trudnicama se i dosad savjetovalo najmanje 30 minuta umjerene rekreacije svakodnevno, no nakon ovog istraživanja preporučuje se ne pretjerivati, odnosno ne vježbati više od pola sata. I dalje se malo zna o učincima tjelovježbe u ranoj fazi trudnoće jer se većina istraživanja bavi vježbanjem u poodmakloj trudnoći. 

"Podaci o vježbanju u ranoj trudnoći bili bi korisni zdravstvenim djelatnicima koji imaju zadatak savjetovati trudnice i žene koje planiraju trudnoću", kaže za portal News voditeljica istraživanja koja je inače reproduktivni i perinatalni epidemiolog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo