Dvadesetogodišnji student iz Bruxellesa preminuo je u snu nakon što je pojeo 5 dana stare špagete u umaku od rajčice. Iako je do slučaja došlo davne 2008. godine, ponovno je u centru pozornosti zbog nove studije objavljene u US Journal of Clinical Microbiology.
Znanstvenici su, naime, istražili kemijske procese trovanja u tijelu mladića i objavili rezultate.
Tjestenina koju je student pojeo stajala je 5 dana na kuhinjskoj radnoj ploči. Navodno je osjetio čudan miris, ali nije bio siguran pa je obrok svejedno pojeo. Uslijedilo je jako povraćanje i proljevi te grčevi u želucu. Bio je siguran da se radi o običnom trovanju hranom pa je otišao u krevet kako bi mu bilo bolje. Međutim, sljedeće jutro roditelji su ga pronašli mrtvog u krevetu, prenosi Mirror.
(FOTO: Pexels)
Obdukcija je dokazala da je student preminuo zbog bakterije bacillus cereus koja luči toksine i uzrokuje povraćanje i proljeve. Doktor Bernard radio je na slučaju i objasnio da su štetne bakterije potpuno zaustavile rad studentove jetre. Hrana je bila toliko zaražena da je uzrokovala gašenje organa.
U umaku nije bilo bakterije, ali tjestenina je vrvila njome.
"Bitno je napomenuti da ovo nije tipičan slučaj trovanja. Mnogi ljudi pojedu dan ili dva staru hranu i ništa im ne bude. Budite oprezni s hranom koja je ostavljena na sobnoj temperaturi više od nekoliko sati. Ako hrana ima čudan miris, uvijek je bolje biti siguran, nego kasnije požaliti svoju odluku", objasnio je dr. Bernard.
Pročitajte još:
- Sindrom iritabilnog crijeva: kako ublažiti simptome na prirodan način
- Escherichia coli i crijevna infekcija: koji su simptomi?
- Trovanje hranom: koji su simptomi i kako do njega dolazi?
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!