OBRATITE POZORNOST NA OVE ZNAKOVE / Neki navijači vratili su se iz Katara s 'devinom gripom': Ove simptome trebalo bi spomenuti liječniku

Image
Foto: Igor Kralj/ PIXSELL

Nogometnim navijačima koji se vraćaju iz Katara savjetuje se da paze na znakove devine gripe, kao posljedica je moguća i smrtnost

12.12.2022.
10:28
Igor Kralj/ PIXSELL
Play logo

Nogometnim navijačima koji se vraćaju iz Katara savjetuje se da paze na znakove devine gripe, potencijalno smrtonosne respiratorne bolesti, čiji simptomi uključuju temperaturu, kašalj i povraćanje.

Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) može se dobiti bliskim kontaktom s devama, prema Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Times je upozorio liječnike da budu oprezni zbog mogućnosti povratka navijača sa Svjetskog prvenstva koji pokazuju znakove bolesti.

Slučajevi devine gripe

U bilješci piše: 'Rizik od infekcija za stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva vrlo je nizak, ali može biti veći kod onih koji su izloženi određenim čimbenicima rizika u regiji, poput deva. Mers se može dobiti iz bliskog kontakta s devama ili konzumiranjem proizvoda od deva, npr. nepasteriziranog devinog mlijeka. Ostali rizici uključuju bliski kontakt sa zaraženom osobom. Mnogi navijači su navodno uživali u jahanju deva u Kataru dok su pratili svoje države na Svjetskom prvenstvu."

Do sada je u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavljeno pet slučajeva Mersa, a posljednji poznati slučaj bio je u kolovozu 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Postotak smrtnosti

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva prošlog je mjeseca izdala rutinske smjernice, a još uvijek nema prijavljenih novih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest je prvi put prepoznata 2012. godine i od tada je bilo 2600 slučajeva diljem svijeta, uglavnom na Arapskom poluotoku, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija. Više od trećine zaraženih pacijenata navodno je umrlo. U Kataru su zabilježena dva slučaja. Simptomi bolesti uključuju vrućicu, kašalj i povraćanje.

Image
FARMACEUT UPOZORAVA /

Svi radimo ovo kad smo prehlađeni, a ne postižemo ništa: 'To je najveća pogreška i može biti opasno!'

Svi koji se vraćaju iz Katara s vidljivim simptomima MERS-a, koji su slični simptomima prehlade ili gripe, trebaju potražiti liječnički savjet i reći svoju povijest putovanja kako bi se mogla obaviti kontrola infekcije i testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične mjere izazvale su strah od ebole u Ujedinjenom Kraljevstvu prošlog tjedna, nakon što je osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je bila u Ugandi, gdje je raširen virus, razvila simptome slične prehladi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Liječenje devine gripe

Ne postoji poseban tretman za ovu bolest pa liječnici rade na ublažavanju simptoma pacijenata. Oko 35 posto onih koji dobiju MERS umiru zbog toga. Liječnik Jaffar Al-Tawfiq, savjetnik za zarazne bolesti u Johns Hopkins Aramco Healthcare iz Saudijske Arabije, i liječnik Philippe Gautret sa Sveučilišta Aix Marseille u Francuskoj, bila su druga dvojica istraživača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS), poznat i kao devina gripa, rijetka je, ali teška respiratorna bolest. Ljudi se mogu zaraziti MERS-om od zaraženih životinja, iako liječnici kažu da su deve na Bliskom istoku glavni izvor virusa. Virus je prvi put otkriven u regiji 2012. Također se može prenijeti kapljicama iz kašlja zaražene osobe, ali to je rijetko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ujedinjenom Kraljevstvu je od 2012. zabilježeno pet slučajeva MERS-a, a posljednji se dogodio u kolovozu 2018. Njegovi simptomi uključuju temperaturu, kašalj, poteškoće s disanjem, proljev i povraćanje. Ne postoji poseban tretman za ovu bolest pa liječnici rade na ublažavanju simptoma pacijenata.

Play logo

Oko 35 posto onih koji dobiju MERS umiru zbog toga, piše Daily Mail.

shimmer fallback
shimmer fallback
Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo