ŠTO ZNAČI BOJA VAŠEG ISPLJUVKA? / Kad ste prehlađeni, iskašljavate sluz - evo što vam njezin izgled govori o zdravlju

Najčešće nije ništa ozbiljno, ali obratite pažnju na ove znakove

23.10.2018.
16:47
Getty
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Čim se temperatura zraka malo spusti, mnogi počnu kašljucati i kihati. Ako ste se malo jače prehladili, zasigurno iskašljavate sluz. Premda je ona najčešće tek dijelom prehlade, zagledajte se malo bolje u sadržaj prije no što ga ispljunete. Znamo da je gnjusno, ali boja sluzi mnogo govori o vašemu zdravlju.

Ovu vrstu sluzi proizvode pluća u borbi protiv infekcija i iritacija grla, ali i za vlaženje dišnih putova. Na početku zelenožuta tvorevina kod prehlade obično se razbistri unutar nekoliko tjedana, ali budite oprezni jer ona može sugerirati na nešto ozbiljnije i opasnije, osobito ako je popraćena bolovima u prsnom košu i kratkoćom daha. Evo što znači boja vaše sluzi:

Zelena ili žuta

Kao što smo već naveli, nijanse ovih boja upućuju na to da se vaše tijelo bori s infekcijom kao što je prehlada. Takva vrsta ispljuvka najprije bude žuta pa postepeno poprima zelenkastu nijansu. Važno je znati kako i neke ozbiljnije infekcije, poput bronhitisa te sinusitisa, mogu također uzrokovati sluz takve boje i teksture. Krivac može biti i neka plućna bolest. Kod upale pluća i cistične fibroze, pacijenti također proizvode sluz čija boja prelazi iz žute ili zelene u crvenu ili smeđu.

Smeđa

Smeđa sluz koja nije posve glatka često je znak stare krvi u sluzi. To se može dogoditi ako ste prije toga iskašljavali crveno ili ružičasto. Osim što upućuje na bakterijsku upalu pluća, smeđi ispljuvak može biti i posljedica kroničnog bronhitisa, koji najčešće pogađa pušače i oboljele od cistične fibroze. Udisanje opasnih supstancija poput azbesta također uzrokuje neizlječivu plućnu bolest zbog koje iskašljavate smeđu sluz. U još ozbiljnijim slučajevima može biti znak plućnog apscesa, koji je bolna kolekcija gnoja uzrokovanog bakterijskom infekcijom.

Bijela

Bijela sluz može upućivati na virusni bronhitis i s vremenom postati žuta ili zelena. Kod želučanog refluksa ljudi isto iskašljavaju gustu bijelu sluz. Ako bolujete od kronične opstruktivne plućne bolesti, dišni se putovi sužavaju, zbog čega pluća proizvode abnormalnu količinu sluzi. Kongestivno zatajenje srca još je jedan krivac za bijelu sluz. To se događa kada srce postepeno gubi sposobnost pumpanja krvi po tijelu. Zbog toga se gomila tekućina u različitim dijelovima tijela, što se može iskašljavati u obliku bijele sluzi.

Crna

Ako iskašljavate crno, to je obično znak da ste udahnuli nešto poput prašine. To je tradicionalno simptom rudara. No, može značiti i nešto ozbiljnije, kao što je rijetka gljivična infekcija Exophiala dermatitidis, koja nastaje kao komplikacija uslijed cistične fibroze. Pušenje cigareta i cracka također se povezuje sa crnom sluzi.

Prozirna

Prozirna sluz ovlažuje dišne putove i obično je znak da ste zdravi. Ali ako primijetite da je ima više nego inače, to može upućivati na peludnu groznicu. Virusne infekcije poput upale pluća i bronhitisa također mogu započeti izbacivanjem prozirne sluze prije no što ona postane žuta ili zelena. Proizvodnja prozirne sluzi prirodno se pojačava tijekom zimskih mjeseci jer tako zagrijava hladan zrak, koji nije dobar za pluća.

Crvena ili ružičasta

Takvu sluz apsolutno uzrokuje krv i može biti znak uznapredovale plućne infekcije kao što su upala pluća ili tuberkuloza. Kongestivno zatajenje srca i plućna embolija (začepljenje arterija u plućima) također mogu biti uzrocima. Najozbiljnija je dijagnoza rak pluća, čiji je psvi simptom upravo iskašljavanje krvi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali