Čokoholičari vole citirati razna istraživanja koja su dokazala zdravstvene koristi čokolade. A proizvođači čokolade, poput Hersheyja, na svojim stranicama izdvajaju podatke da čokolada pridonosi zdravlju krvožilnog sustava. Za to su, tvrde, odgovorni antioksidansi iz kakaa, koji, između ostalog, sprečavaju srčane bolesti i rak.
Osim toga, američka udruga proizvođača slatkiša poručuje da su djeca koja redovito jedu slatkiše vitkija od one koja ih jedu tek povremeno.
Ali, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da ne donosimo zaključke tako brzo.
'Iako čokolada sadrži antioksidanse koji štite stanice od raznih oštećenja, a povremeno uživanje u čokoladi može pružiti zadovoljstvo, ne smijete zaboraviti da čokolada nije voće i povrće', kaže nutricionistica Bonnie Liebman iz Center for Science in the Public Interesta.
Zasad ne postoji nijedan dokaz da antioksidansi imaju pozitivno djelovanje na zdravlje, a nijedan vam liječnik neće savjetovati da jedete više čokolade. Zbog masnoća, šećera i kalorija, čokolada će poništiti pozitivan utjecaj sastojaka kakaa.
A uz toliki broj pretilih odraslih osoba i djece, zaista nam ne trebaju nepotpuna istraživanja koja se prezentiraju kao dozvole za neograničeno uživanje u čokoladi.
Zanimljivo je da su iz Hersheyja odbili komentirati zdravstvene koristi koje pruža čokolada koje su istaknuli na svojoj web stranici.
Vezani članci:
arti-201107270256006 arti-201107220742006 arti-201107010549006