Play ponuda

Zadovoljava potrebu za slatkim, a nema kalorija

shimmer fallback

Zapanjujuće je koliko je stevija korisna za mršavljenje. Osim što se ova biljka ne razgrađuje i ne skladišti u organizmu kao pričuvni izvor energije, zadovoljava potrebu za slatkim.

10.5.2012.
14:09
Play ponuda

No, tu nije kraj. Istraživanja pokazuju da slatki glikozidi utječu na osovinu hipotalamus – želudac, što blokira osjećaj gladi na samom početku, u središnjem živčanom sustavu.

Taj se učinak postiže uzimanjem 15 kapi ekstrakta dvadeset minuta prije jela. Za razliku od saharoze, ekstrakt stevije ne samo da nije štetan za zdravlje, nego je i ljekovit. Ta bi biljka mogla postati spasonosna za oboljele od dijabetesa tipa 2, jer se bez straha može upotrebljavati kao sladilo s obzirom na to da ne povisuje razinu šećera u krvi i potiče izlučivanje inzulina.

Osim toga, stevija djeluje protiv drugih čestih bolesti današnjice – povišenog krvnog tlaka, osteoporoze, pretilosti, infekcije gljivicom Candidom albicanis i povišene razine kolesterola u krvi.

Stevija (lat. Stevia rebaudiana) je višegodišnja grmolika biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Može narasti do visine jednog metra, uspijeva čak i u siromašnom tlu i donosi bogat prinos nekoliko puta godišnje, a odnedavno se uzgaja i u Hrvatskoj.

Pročitajte više o ovoj temi

Play ponuda
Play ponuda