To je posljedica miješanja vlakana iz žitarica i šećera u želucu zbog kojega se u probavnom sustavu stvaraju plinovi.
Borba s nadutosti
Osobe s osjetljivim probavnim traktom trebale bi izbjegavati konzumiranje proizvoda od cjelovitog zrnja i hrane koja sadrži šećere, uključujući voće koje sadrži fruktozu te s cjelovitim žitaricama ne kombinirati sokove.
Pojedinci koje vode računa o svojem zdravlju u prehranu najčešće unose puno namirnica bogatih vlaknima koje stimuliraju probavni sustav, održavajući normalan indeks tjelesne mase. No često dovode do osjećaja nadutosti i boli u probavnom sustavu.
Nadutost je, kažu znanstvenici nepoželjena nuspojava, ali je znak da se osoba zdravo hrani. Osobe koje su se prebacile na cjelovite verzije proizvoda, poput kruha, žitarica, tjestenine i riže primijetile su da toj hrani treba više vremena da prođe kroz crijeva.
Jednostavno rješenje
Dijetalna vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama ne mogu se razgraditi te završavaju u debelom crijevu gdje fermentiraju pod utjecajem crijevne mikroflore (crijevnih bakterija). Tada se stvara plin, a to je objašnjenje zašto su sudionici napuhnuti i imaju više plinova.
Zato stručnjaci preporučuju da se namirnice od cjelovitog zrnja u prehranu uvode postupno te da se nikad ne kombiniraju s hranom koja sadrži šećere.
U borbi protiv nadutosti savjetuju i da se umjesto tri velika obroka dnevno češće konzumiraju manji obroci koji će pružiti osjećaj sitosti bez napuhnutosti. Preporučljivo je držati šećer u krvi pod kontrolom te voditi računa da se osoba ne izgladnjuje. Bilo bi najbolje dnevno pojesti pet do šest manjih obroka, pazeći pritom da količina i broj kalorija budu proporcionalni potrebama.
Nekoliko istraživanja pokazalo je da čaj od metvice, đumbir, ananas, peršin i jogurti sadrže probiotike, odnosno 'dobre' bakterije koje mogu smanjiti nadutost.