Uznapredovali oblik / Stalan porast novih slučajeva: među starijima od 50 raste broj zaraženih HIV-om

Image
Foto: Thinkstock

Svaki šesti novi slučaj HIV-a u Europi dijagnosticira se osobama starijim od 50 godina što ukazuje na potrebu podizanja svijesti starijih osoba o bolesti

28.9.2017.
8:00
Thinkstock
VOYO logo

Studija koju su proveli stručnjaci ECDC-a pokazala je stalan porast novih slučajeva zaraze HIV-om kod starije populacije u Europi u posljednjih 12 godina. 

Istraživanjem je otkriveno i da većina starijih od 50 češće boluje od uznapredovalog oblika HIV-a u odnosu na mlađu populaciju te da su virusom u većini slučajeva zaraženi putem heteroseksualnih spolnih odnosa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše istraživanje upućuje na nov smjer razvoja epidemije HIV-a. On bi mogao biti posljedica činjenice po kojoj su starije osobe manje svjesne opasnosti od zaraze HIV-om, kao i načina na koji se ta bolest prenosi", smatra Lara Tavoschi, voditeljica istraživanje ECDC-a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "The Lancet HIV"

Tavoschi kaže da zaposlenici zdravstvenih službi koje se bave problemom HIV-a osobe starije od 50 percipiraju kao populaciju koja je u manjoj opasnosti od zaraze tim virusom zbog čega se pomnije fokusiraju na dobnu skupinu mlađu od 50 godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultati našeg istraživanja upućuju na potrebu sveobuhvatnih programa prevencije širenja HIV-a, uključujući edukaciju, pristup kondomima, bolje mogućnosti testiranja te pridavanje veće pozornosti starijim osobama diljem Europe", kaže Tavoschi. 

Danas je u svijetu virusom HIV-a zaraženo 37 milijuna ljudi

Danas je u svijetu virusom HIV-a koji uzrokuje razvoj AIDS-a zaraženo 37 milijuna ljudi. Najviše je slučajeva zabilježeno u siromašnim regijama poput Afrike gdje je pristup testiranju, prevenciji i liječenju puno ograničeniji nego na Zapadu. No stručnjaci upozoravaju da je epidemija HIV-a jednako teško iskorjenjiva i u bogatim područjima poput Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija ECDC-a se bavila analizom novih slučajeva zaraze HIV-om u 28 zemalja članica EU-a te u Islandu, Liechtensteinu i Norveškoj od 2004. do 2015. Ustanovljeno je da je u tom razdoblju virusom zaraženo više od 54.000 ljudi starijih od 50 godina, u usporedbi s 312,500 slučajeva zabilježenih kod osoba u dobi između 15 i 49 godina. 

Broj zaraženih među starijima od 50 porastao je u 16 europskih zemalja, među kojima su Belgija, Velika Britanija, Njemačka i Irska, a najviše osoba starijih od 50 i zaraženih HIV-om živi u Estoniji, Latviji, Malti i u Portugalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo