'SJEDENJE JE NOVO PUŠENJE' / Širi se šokantna snimka koja prikazuje sve posljedice rada za računalom: Srećom, postoje tri vježbe...

Image

Dugo sjedenje može dovesti do 'lošeg držanja, pretilosti te bolova u vratu, ramenima i križima', ali i izazvati i niz mentalnih i psihičkih poremećaja

2.3.2023.
22:55
VOYO logo

Nije tajna da sjediti dok sjedenje, pogrbljeno nad laptopom nije baš idealno za ljudsko tijelo. Sada je Dan Go, izvršni direktor tvrtke High Performance Founder, koja pomaže poduzetnicima ostati u kondiciji, izdao je upozorenje i ponudio savjete o tome kako prevladati zamke povezane s radom kod kuće, u uredu ili za volanom.

'Sjedenje je novo pušenje'

Na Twitteru je podijelio šokantnu rendgensku sliku položaja kostura osobe dok sjedi za svojim laptopom, s kralježnicom koja se krivi od donjeg dijela leđa do vrata. "Ako sjedite više od 6 sati dnevno, pročitajte ovo", napisao je, prije nego što je objasnio da dugo sjedenje može dovesti do "lošeg držanja, pretilosti i debljanja te bolova u vratu, ramenima i križima".  Go je također upozorio da može povećati rizik od poremećaja mentalnog zdravlja, poput depresije i anksioznosti.  "Sjedenje je novo pušenje", dodao je, a iako biste mogli pomisliti da je ovo pretjerivanje, neke su studije pružile određeni legitimitet ovim tvrdnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zasebnom istraživanju na koje se poziva Klinika Mayo, znanstvenici su analizirali 13 studija o vremenu sjedenja i razinama aktivnosti i zaključili da oni koji sjede više od osam sati dnevno bez tjelesne aktivnosti imaju povećan rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i raka.  A rizik od umiranja bio je sličan onom koji predstavljaju pretilost i pušenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri jednostavne vježbe

Dobra vijest je da je analiza također otkrila da 60 do 75 minuta umjereno intenzivne tjelesne aktivnosti svaki dan poništava učinke dugotrajnog sjedenja.

Srećom, Go je  i ponudio neke jednostavne vježbe i tehnike koje će pomoći u jačanju tjelesne aktivnosti i poništiti učinke dugotrajnog sjedenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To uključuje ono što se naziva 'McGill Big 3', skup vježbi koji se sastoji od McGill Crunch, držanja na bočnom planku i fokusiranih i aktiviranih Bird Doga, što pomaže u 'izgradnji izdržljivosti u donjem dijelu leđa i trbušnim mišićima dok povećava stabilnost tjelesne jezgre'.

Ostali pokreti uključuju držanje na glutealnom mostu, visenje na šipki, pozu mačka-krava i istezanje, a sve to pomaže u jačanju mišića i ublažavanju napetosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršni direktor fitnessa završio je rekavši: "Jedan od najpodcijenjenijih načina sagorijevanja kalorija, poboljšanja zdravlja i ublažavanja kroničnih bolova jest jednostavno više hodanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učiniti 8 do 10 tisuća koraka dnevno i to može pomoći u poništavanju učinaka dugotrajnog sjedenja."

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo