Dijeta s tjesteninom ne nalaže zbrajanje kalorija, nego je važno pravilno kombinirati namirnice. Kako bi se pospješilo pročišćavanje organizma, važno je dnevno popiti litru i pol vode, piše ordinacija.hr.
Dnevno je dopuštena jedna žlica maslinovog ulja za začin i kuhanje. Naizmjence ili dvaput tjedno mogu se koristiti i druga biljna ulja (sezamovo, sojino, suncokretovo). Ona su bogata esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6, koje organizam ne može proizvoditi, a koje su neophodne za neke hormone, te za održavanje razine kolesterola koji unosimo hranom, čime pomažu zaštiti od ateroskleroze.
arti-200910300576006Jelima se mogu dodavati začinsko bilje i mirodije po želji. Preporučuje se vinski ocat zamijeniti jabučnim ili limunom. Umjesto običnog šećera preporučuje se fruktoza (voćni šećer), koju organizam sporije asimilira. U prehranu treba uključiti svježe sezonsko voće i povrće.
Čajevi od komorača, sljeza, koprive pospješuju izlučivanje tekućine, preporučuje ih se piti nezaslađene. Subotom i nedjeljom ručak se može zamijeniti za večeru i obrnuto.
Ponedjeljak Zajutrak: kava, čaj ili kava od ječma, svježe sezonsko voće (šumsko voće, dinja, jabuke, kruške, kivi) Međuobrok: sok od agruma (limun, grejp, naranča) Ručak: piletina na grilu ili kuhana u ekspres loncu, začinjena začinskim biljem po izboru, kuhano povrće (špinat, kelj, blitva, mahune) Međuobrok: sok od agruma Večera: tjestenina s rikulom, zapečeno povrće (patlidžani, tikvice, paprike)
Utorak Zajutrak: tost s marmeladom bez šećera, čaj od koprive Međuobrok: voćni sok bez šećera Ručak: riba po izboru (ne rakovi i mekušci) kuhana ili pečena, povrće kuhano na pari Međuobrok: voćni sok bez šećera Večera: integralna riža s tikvicama, kuhano povrće
Srijeda Zajutrak: kava, čaj ili kava od ječma, svježe sezonsko voće Međuobrok: voćni sok bez šećera Ručak: svježi nemasni kravlji sir, povrće kuhano na pari Međuobrok: voćni sok bez šećera Večera: salata od tjestenine sa sirovim ili kuhanim povrćem nasjeckanim na kockice, kuhano povrće
Četvrtak Zajutrak: kruh s marmeladom bez šećera, čaj od komorača Međuobrok: sok od agruma Ručak: nemasna teletina, junetina ili svinjetina na grilu, kuhano povrće Međuobrok: sok od agruma Večera: zapečeno povrće
Petak Zajutrak: kava, čaj ili kava od ječma, svježe sezonsko voće Međuobrok: sok od agruma Ručak: riba po izboru (ne rakovi i mekušci) na grilu ili pečena u foliji, začinjena začinskim biljem, povrće kuhano na pari Međuobrok: voćni sok bez šećera Večera: juha s ječmom i mahunarkama po izbom (grah, grašak, leća), zapečeno povrće
Subota Zajutrak: tost s marmeladom bez šećera, čaj od sljeza Međuobrok: voćni sok bez šećera Ručak: puretina ili piletina pečena ili na grilu, kuhano povrće Međuobrok: voćni sok bez šećera Večera: povrće kuhano na pari ili zapečeno
Nedjelja Zajutrak: kava, čaj ili kava od ječma, svježe sezonsko voće Međuobrok: sok od agruma bez šećera Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, zapečeno povrće Međuobrok: sok od agruma Večera: pizza s povrćem ili gljivama (bez mozzarelle), zapečeno povrće
Prethodni članci:
arti-200910260598006 arti-201001280420006