Smirite tijelo i um: Ovo je sve što trebate znati ako se odlučite na liječenje aromaterapijom

Ako volite prirodne metode održavanja zdravlja, okrenite se eteričnim uljima

13.9.2016.
15:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Aromaterapija je umijeće iscjeljivanja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi očuvalo zdravlje tijela i smirenost uma. Ako ste rastreseni, umorni ili vas muči alergija i stalna prehlada, nije na odmet probati nešto novo.

Evo što je sve dobro znati prije same terapije.

Na koji način djeluje aromaterapija?

Aromaterapija kao komplementarna grana ne liječi, već pomaže u sprječavanju bolesti i uspješnom oporavaku tijela nakon bolesti. Mješavina eteričnih i baznih ulja djeluje relaksirajuće, pospješuje postizanje balansa i pomaže pri oporavku od bolesti ili posljedica stresa.

Postoji li univerzalna terapija ovisno o problemu na koji se djeluje, ili aromaterapija zahtijeva individualni pristup?

U aromaterapiji se pristupa klijentu individualno i holistički, i uvijek se uzima detaljna anamneza. Holističkim pristupom aromaterapeut ispituje stil života, prehrambene navike, emocije i strahove. Na temelju dobivenih podataka odabire eterična i bazna ulja koja će pomoći klijentu u rješavanju njegovih tegoba, te ubrzati oporavak.

Mineralna, bazna i eterična ulja svojim organskim komponentama farmakološki djeluju na tkiva i organe, kao i na hormonski i živčani sustav. Ona svojim mirisom djeluju na raspoloženje i emocije. Putem receptora miris ulja ulazi izravno u mozak, pomaže pri opuštanju, potiče cirkulaciju te tjelesni i mentalni oporavak.

Što sve možemo tretirati aromaterapijom?

Aromaterapija pomaže kod rješavanja cijelog spektra tegoba, a problemi se mogu tretirati antibakterijski, antifungicidno i protuupalno. Primjenjuje se za poboljšanje cirkulacije, tretiranje probavnih tegoba te za smanjenje stresa. Primjerice; limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) suzbija osjećaj boli, a u kombinaciji s eukaliptusom ima centralno i periferno analgetičko i protuupalno djelovanje.

Može li se aromaterapijom djelovati preventivno, ili je namijenjena prije svega liječenju?

Aromaterapija kao komplementarna grana vrlo uspješno djeluje kao prevencija jer dovodi tijelo u stanje relaksacije i balansa. Budući da je stres naša svakodnevica i posljedice stresa često su pogubne za zdravlje, aromaterapija je jedan od vrlo uspješnih načina opuštanja i dovođenja duha i tijela u ravnotežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kojim eteričnim uljima možemo djelovati na prehladu?

Mnoga ulja djeluju blagotvorno na zdravlje, te pomažu u suzbijanju prehlade, poput mješavine eteričnog ulja limuna ili limete, lavande i timijana, a mogu se miješati i različita druga ulja s obzirom na uzetu anamnezu. Pri suzbijanju prehlade potrebno je obratiti pozornost na klimatizirane prostorije (hlađenje ili grijanje) koje su često pravi izvor bakterija. Zbog nepravilno očišćenih filtara, bakterije koje su se zadržale u njima djeluju na dišne puteve, te često uzrokuju upale sinusa, glavoblje i prehlade.

U takvim je prostorijama uputno upotrebljavati eterično ulje limuna ili limete. Ono će odmah osvježiti zrak i djelovati suzbijajuće na bakterije, a osobe koje borave u toj prostoriji će potaknuti na aktivnost. No, eterična ulja mogu biti značajan saveznik u borbi protiv ozbiljnih bolesti. Primjer je eterično ulje čajevca (Melaleuca alternifolia) koje se koristi kao učinkovito sredstvo u suzbijanju različitih bakterija koje su otporne na velik broj antibiotika.

Koja eterična ulja preporučujete kad je riječ o tretiranju straha?

U tretiranju straha potrebno je uzeti detaljnu anamnezu kako bi se utvrdilo o kojoj se vrsti straha/stresa radi. Svakako mogu preporučiti mješavine ulja koje opuštaju poput lavande, cvijeta divlje naranče, timijana.

Kako se holistički određuje uzrok boli?

Prilikom uzimanja anamneze važno je postaviti prava pitanja, promatrati klijenta, njegovog govor tijela, te fizički izgled kako bi se dobila što potpunija slika. Postoje različite vrste boli, ona fizička i/ili emocionalna, stoga se problemu pristupa različito i u skladu s njime koriste se različite mješavine ulja.

Koji se osobni problem krije iza ukočenosti vrata?

Razlog ukočenosti vrata može biti nakupljeni stres, slaba cirkulacija, problem s vidom ili kralježnicom, a čest je razlog i dugotrajno sjedenje, te položaj tijela. Kod ukočenosti preporučujem mješavinu ulja koja djeluju na poboljšanje cirkulacije, te masažu kako bi se opustili vratni mišići, smanjile miogeloze i bol.

Na kojim se dijelovima ljudskog tijela manifestira bijes odnosno nesigurnost i frustracije?

Nesigurnost i frustacije, kao posljedice straha i nezadovoljstva, ponajviše se manifestiraju kao želučani i crijevni problemi. Ako primjenjujete eterična ulja kod kuće, potrebno je upoznati se s pojedinačnim svojstvima svakog ulja jer pojedine kombinacije mogu izazvati neželjenu glavobolju ili neke druge tegobe.

Lavanda se smatra majkom eteričnih ulja te se vrlo ugodno sljubljuje s uljima citrusa: mandarine, naranče, limete, kao i uljem timijana ili tamjana. I važno je napomenuti kako je pri kućnoj uporabi potrebno koristiti male količine eteričnih ulja.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali