Tijekom trudnoće dnevni kalorijski unos je dozvoljen do 2200 kcal tako da je potrebno voditi računa o omjeru namirnica da bude zastupljena određena količina ugljikohidrata, masti i proteina.
Med je kvalitetna namirnica. Tamnije vrste meda, posebno šumski med, bogatije su mineralnim tvarima, osobito željezom, bakrom i magnezijem. Enzimi medu daju specifična svojstva koja se umjetnim putem ne mogu proizvesti. Vitamina u medu ima u nestalnim količinama, što uglavnom ovisi o vrsti bilja s kojega se med skuplja. Najčešći su vitamini B-skupine, a neke vrste meda imaju i vitamin C, vitamin E. Med sadržava i enzime, eterična ulja i aminokiseline, te neke supstance poput hormona, koje snižavaju krvni pritisak te reguliraju probavu. Dakle treba paziti na količinu meda u dnevnoj prehrani i na vrstu meda koju primjenjujete.
Med od lavande u čaju od kamilice, metvice ili pelina djeluje umirujuće i protiv grčeva u probavnom sustavu. Preporučuje se u dnevnoj prehrani trudnica, osobito u prvom trimestru trudnoće. Otopljen u mlijeku ili blagom čaju smanjuje tegobe poput mučnine, loše probave i nadutosti.
Čaj od brusnice slobodno pijete tijekom trudnoće iza 12. tjedna trudnoće, no urološki čaj samo iznimno jer opisuje se da može izazvati kontrakcije maternice.
Odgovorila: Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalist ginekologije i opstetricije