život s psihičkom bolesti / Simptomi shizofrenije: kada um krene igrati prljavo

Image
Foto: Thinkstock

Shizofrenija je najčešća psihička bolest današnjice. Od nje obolijeva jedan posto svjetske populacije. Pravi simptomi shizofrenije pokažu se čak i godinama nakon pojave bolesti

15.5.2017.
12:55
Thinkstock
VOYO logo

Shizofrenija je duševna bolest od koje podjednako obolijevaju muškarci i žene i to u razdoblju od 15. do 25. godine života. Riječ je o obolesti kod koje prestajemo razlikovati zbilju od fikcije. 

Simptomi shizofrenije

Simptomi shizofrenije javljaju se polako, zbog čega se u početku često niti ne posumnja u shizofreniju. Kako bi se bolest razvila ponekad treba nekoliko mjeseci pa čak i nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi simptomi shizofrenije su dekoncentracija, nesanica, zanemarivanje svakodnevnih obaveza i higijene te emocionalna hladnoća prema bližnjima. Osoba se zbog toga počinje udaljavati i povlačiti u sebe. Kasniji simptomi su halucinacije - vide i čuju stvari koje ne postoje i paranoje. Oboljeli od shizofrenije često misle da ih netko uhodi i da im je ugrađen čip.

Shizofrenija se manifestira i kroz fizičke simptome - hodanje bez smisla ili pak ostajanje u jednom položaju dulje vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depresija je također jedan od simptoma shizofrenije, odnosno posljedica shizofrenije. U trenutku kada je bolest u remisiji, oboljeli često pada u depresiju koja rezultira pokušajem samoubojstva. Samoubojstvo je glavni uzrok smrti shizofreničara.  

Simptomi shizofrenije dijele se u četiri kategorije: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • pozitivne ili psihotične simptome (halucinacije)
  • negativne simptome (apatija)
  • afektivne simptome (gubitak emocionalne topline)
  • kognitivne simptome (dekoncentracija, zaboravljanje)

Uzroci shizofrenije

Znanost još uvijek nije otkrila što izaziva ovu tešku spihičku bolest, no vrlo vjerojatno postoji genetska predispozicija za nju jer se često pojavljue među krvnim srodnicima. Osim u genima, uzrok bi se mogao kriti i u neodgovarajućoj prehrani trudnice ili pak u komplikacijama za vrijeme porođaja.  I jedno i drugo mogu povećati rizik za razvoje shizofrenije kod novorođenčeta. 

Liječenje shizofrenije

Shizofrenija se liječi antispihoticima. Terapiju propisuje psihijatar nakon razgovora s pacijentom. Antispihotike treba uzimati cijelo vrijeme, odnosno i kada je bolest u remisiji. Neki bolesnici terapiju trebaju uzimati cijeli život. Kod težih oblika bolesti nužna je hospitalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je reći da osobe koje redovito uzimaju terapiju mogu dobro funkcionirati u društvu i obavljati svoje svakodnevne osobe te im bolest neće narušiti kvalitetu života. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo