1. Zdrav izvor masnih kiselina
Ulje šafranike je bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, uključujući mononezasićene i polinezasićene masti. Tijelo treba te masti kako bi pravilno funkcioniralo, a nezasićene masne kiseline općenito se smatraju "dobrim mastima".
Masti u prehrani, poput oni koje se nalaze u ulju šafranike, važne su za regulaciju hormona i pamćenje. Pomažu tijelu da bolje apsorbira vitamine A, D, E i K. Ulje šafranike ima manje zasićenih masti, koje se često smatraju "lošim" mastima, od maslinovog ulja, ulja avokada i suncokretovog ulja.
2. Smanjuje kolesterol i pomaže zdravlju srca
Studija iz 2011. godine otkrila je kako su se, nakon četiri mjeseca korištenja ulja šafranike, poboljšale razine kolesterola u krvi. Visoki kolesterol je faktor rizika za bolesti srca. Ulje šafranike može i na druge načine doprinijeti zdravlju srca.
Nezasićene masti u ulju šafranike mogu pomoći u sprečavanju krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog i moždanog udara. Ulje šafranike također može utjecati na krvne žile opuštajući ih i smanjujući krvni tlak.
3. Poboljšava razinu šećera u krvi
Sustavni pregled studija iz 2016. godine sugerira da prehrana s nezasićenim mastima može poboljšati kontrolu glukoze u krvi. Istraživanje je pokazalo da zamjena nekih izvora ugljikohidrata ili zasićenih masti s nezasićenim masnim kiselinama ima blagotvoran učinak na razinu šećera u krvi, kao i otpornost na inzulin i izlučivanje inzulina.
Studija iz 2011. godine sugerira da konzumiranje 8 grama ulja šafranike dnevno tijekom 4 mjeseca može smanjiti upalu, a istovremeno poboljšati šećer u krvi kod nekih osoba s dijabetesom tipa 2.
4. Pomaže u borbi protiv upala
Ulje šafranike također može imati protuupalna svojstva. Ulje šafranike i nezasićene masne kiseline u ulju šafranike poboljšavaju markere upale što može pomoći kod upalnih stanja, uključujući dijabetes i bolesti srca.
5. Umiruje suhu kožu
Primjenom ulja šafranike topikalno na suhu ili upaljenu kožu može ju smiriti i pomaže koži da postane mekša i glađa. Ulje šafranike sadrži vitamin E, koji je važan sastojak dermatoloških proizvoda desetljećima.
Neka istraživanja pokazuju da vitamin E štiti kožu od slobodnih radikala, koji su štetne molekule koje oštećuju stanice u tijelu. Prije uporabe ulja šafranike na koži, obavite "patch" test. Nanesite kap ulja na ruku i pričekajte 24 sata. Ako se ne pojavi nikakva reakcija, vjerojatno ga možete sigurno upotrebljavati.
6. Sigurno je za kuhanje na visokim temperaturama
Nisu sva ulja sigurna za prženje jer pregrijavanje osjetljivih ulja može stvoriti slobodne radikale. Ulje šafranike ima i blaži okus od drugih ulja, uključujući maslinovo i kokosovo ulje, što ga čini izvrsnim izborom za duboko prženje ili pečenje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!