Srčane tegobe

Muškarci najčešće umiru zbog problema sa srcem. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, srce je odgovorno za jednu od četiri smrti kod muškaraca. Premda je poznato da tjelovježba smanjuje rizik od srčanih tegoba, većina muškaraca ipak nije svjesna koliko je bitna. "Nedovoljno kretanje je rizično poput pušenja kutije cigareta dnevno", kaže kardiolog James M. Rippe, osnivač Rippe Lifestyle Institute i profesor biomedicinskih znanosti na University of Central Florida.

Već ste aktivni i trenirate? U tom slučaju vodite računa o tome koliko tekućine unosite u organizam. U istraživanju objavljenom u časopisu American Journal of Epidemiology, navedeno je kako su muškarci koji dnevno piju pet čaša vode imali čak 54 posto manje šanse da umru od srčanog udara nego oni koji su pili dvije čaše ili manje. Naime, voda razrjeđuje krv, pa je manja vjerojatnost da će se stvoriti ugrušak ili da vam lupa srce.

Rak

Rak je odgovoran za 24,1 posto svih smrtnih slučajeva kod muškaraca. I, ne, rak nije samo 'loša sreća'. "Način života utječe na više od 50 posto slučajeva pojave raka", kaže Rippe. Prem riječima doktora Aarona Clarka s Ohio State University Wexner Medical Center, pušenje je vodeći uzrok smrti od raka u Americi.

Odavno ste prestali pušiti? Onda pripazite i na težinu. Budući da debljina utječe na razinu hormona, predispozicija je za pojavu gastrointestinalnih i drugih vrsta raka, kaže Rippe. Stručnjaci vjeruju kako će u narednih 10 godina, pretilost prestići pušenje i postati prvi uzrok smrtnosti od raka u Americi.

Slučajne ozljede

Muškarci doista trebaju biti oprezniji. Slučajne ozljede poput onih koje su pretrpjeli tijekom automobilskih nesreća su treći vodeći uzrok smrti muškaraca, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Super-siguran ste vozač? "Počnite štiti svoje zglobove već kada uđete u 30-te godine života", kaže Rippe, koji preporučuje konzumiranje dodataka koji će obnoviti hrskavicu i pomoći u 'podmazivanju' zglobova. Osim toga, većina muškaraca ima zajednički problem, a povezan je s nepropisno liječenim sportskim ozljedama.

Kronične bolesti donjeg respiratornog sustava

Uglavnom, taj ubojica muškaraca (odgovoran je za 5,4 posto smrtnih slučajeva među muškarcima) jednak je kroničnim opstruktivnim plućnim bolestima (KOPB), kaže Rippe. Naziva se još emfizem i kronični bronhitis, 'udari' na pluća i disanje s godinama postaje sve teže i teže. Ostali, manje česti uzroci kroničnih oboljenja donjeg dišnog sustava su astma i plućna fibroza.

I dalje ne pušite? Čak i ako vaš zrak nije zagađen duhanskim dimom, on još uvijek može biti štetan za pluća. Onečišćenje zraka može značajno povećati rizik pojave problema s disanjem. U jednoj studiji provedenoj 2013. godine na sveučilištu u Bernu, istraživači su otkrili kako su muškarci koji su živjeli na ili ispod osmog kata (gdje zagađenje zraka ima tendenciju da se 'nastani') imali 40 posto veću vjerojatnost da umru od bolesti dišnog sustava nego oni koji su živjeli na višim katovima.

Moždani udar

To više nije problem samo starijih muškaraca. Istraživanje objavljeno u časopisu Neurology pokazuje kako se do 15 posto moždanih udara (koji su četvrti vodeći uzrok smrtnosti muškaraca) pojavi prije 45-te godine života. "Najčešći uzročnik je visoki krvni tlak", kaže Clark. Ako je viši od 120/80, razgovarajte sa svojim liječnikom i smanjite unos natrija u organizam.

Već ste 'srezali' natrij? Pijte više mlijeka jer je ono najbolji izvor kalija. Odgovarajuće razine kalija može pomoći kod sprečavanja negativnih učinaka natrija na krvni tlak. Banane i avokado također obiluju kalijem.

Dijabetes

Dijabetes je kriv za 3,1 posto svih smrtnih slučajeva kod muškaraca. Bez obzira što se može živjeti s dijabetesom tipa 2, ne morate. Vratite li se na zdravu tjelesnu težinu, možete značajno smanjiti rizik.

Imate idealnu težinu? Ipak biste trebali svake godine provjeravati razinu šećera u krvi nakon što napunite 35 godina, kaže Clark. Oko 15 do 20 posto osoba s dijabetesom tipa 2 nisu pretili.