Znanstveni tim iz Istraživačkog centra Sveučilišta Stanford, Sveučilišta Kalifornije Berkleyja te Sveučilišta Kalifornije San Francisco analizirali su stope dijabetesa i količinu konzumiranog šećera kod ukupno 66.000 žena iz 175 zemalja. Ustanovili su da je pojava dijabetesa u populaciji porasla za jedan posto za svakih dodatnih 150 kalorija iz šećera koje su ispitanice konzumirale taj dan.
S druge strane, dodatni unos od 150 kalorija iz nekog drugog izvora hrane označio je samo 0,1 postotni porast stope dijabetesa.
I ne samo da je dostupnost šećera bila povezana s rizikom od šećerne bolesti, nego su stručnjaci također ustanovili da je stopa ove bolesti bila veća što je populacija bila duže izložena prekomjernom unosu šećera.
Prvi put je ustanovljeno kako nisu sve kalorije jednake, gledane iz kuta dijabetesa, a rezultati su također dobili na značaju zbog velikog broja ispitanika iz različitih zemalja.
'Prilično je iznenađujuće. Nimalo ne umanjujemo važnost pretilosti, ali ovi podaci sugeriraju na to da postoje dodatni faktori koji doprinose riziku od šećerne bolesti osim gojaznosti I ukupnog unosa kalorija, a šećer ima istaknutu ulogu', objasnio je dr. Sanjay Basu, voditelj studije.