NIJE SVE TAKO SIVO / Saznajte kako pivo pomaže vašem zdravlju!

Image

Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva čimbenika ključna za zdravlje kostiju.

23.11.2013.
9:00
VOYO logo

Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće u svijetu, ako ga se konzumira umjereno i odgovorno, dokazano pridonosi formiranju i održavanju čvrstoće kostiju, pokazuju rezultati nedavno provedenih istraživanja.

Ona su potvrdila važnost pojedinih sastojaka piva na metabolizam, ali i doprinos piva prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja, među kojima je i osteoporoza, ističe priznata hrvatska biokemičarka i stručnjak za prehranu DonatellaVerbanac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva čimbenika ključna za zdravlje kostiju.

Tako pivo, pije li ga se umjereno, hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze, kronične degenerativne bolesti koju karakterizira progresivno propadanje koštane građe te učestali prijelomi kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer olakšavajući njihovu mineralizaciju. U istraživanjima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom. Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudo-žitarice, posebno proso i mahunarke. Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu.

Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen. U posljednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lijekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umjereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola. Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko 1 litre).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo