Salmoneloza je vrlo zarazna bolest koju uzrokuje bakterija salmonela. Predmet, životinja ili osoba koja nosi bakteriju mogla bi vas izložiti infekciji. Salmonela je vrsta bakterije koja se često širi konzumiranjem hrane kontaminirane njome. Zaraza salmonelom najčešće dolazi radi nedovoljno termički obrađene hrane. Najčešći slučajevi zaraze su od mesa peradi, sirovih jaja, majoneze, sladoleda i slično. Osim dobre termičke obrade važna je i higijena ruku i posuđa jer postoji mogućnost i sekundarne zaraze.
Simptomi salmonele
Kako ovu bolest uzrokuje bakterija iz roda Salmonella, ona može živjeti u probavnom sustavu životinja i ljudi. Kod ove bakterije postoji preko 2500 stereotipova, a oni koji se najčešće pojavljuju su netifusne salmoneloze. Glavni problem kod hrane koja je zaražena salmonelom je taj što ona neće imati neuobičajen miris ili izgled. Osim nedovoljno termičko obrađenog mesa i sirovih jaja, bakterija salmonele može se nalaziti u voću, povrću i pekarskim proizvodima.
Salmonele su najčešće bakterijske infekcije ljudi u razvijenom svijetu. One mogu uzrokovati gastroenertitis, lokaliziranu izvancrijevnu infekciju, katerijemiju te asimptomatsko kliconoštvo.
Ovo su glavni simptomi salmonele:
- povraćanje
- grčevi i bol u trbuhu
- mučnina
- proljev
- zelena boja stolice
- glavobolja
- groznica i drhtavica
- krv u stolici
Inkubacija traje između šest i 48 sati nakon čega se počnu pojavljivati mučnine, bolovi, proljev i povraćanje. Proljev prolazi spontano nakon tri do pet dana. Za vrijeme pojave simptoma salmonele moguće je da će tijelo vrlo dehidrirati pa je potrebno na vrijeme reagirati.
Glavni simptomi dehidracije su suha usta, mala količina mokraće pri uriniranju i suhe i sužene oči.
Kod ljudi se ova bakterija uglavnom zadržava u probavnom traktu, iako je u malom postotku (5-10 posto) moguće da dođe do prelaska bakterije u krv pa može doći do apcesa u trbušnoj šupljini i jetri, upale zglobova i meningitisa.
Može utjecati na tkiva u mozgu i oko leđne moždine, srčane ventile, kosti i koštanu srž te krvne žile. Moguće je da bakterija zahvati i krvne žile što može dovesti do smrtnog ishoda.
NHS upozorava da biste trebali nazvati hitnu medicinsku pomoć ako imate ove simptome: Iznenadna jaka glavobolja za razliku od bilo čega što ste prije doživjeli, ukočen vrat, osjećaj i mučnina, osjetljivost na svjetlost, zamućen ili dvostruki vid, simptomi slični moždanom udaru – kao što je nejasan govor i slabost jedne strane tijela o gubitak svijesti ili konvulzije (nekontrolirano drhtanje).
Tko prenosi salmonelu?
Sirovo meso može nositi fekalne bakterije koje su bile prisutne na životinji prije klanja. Jaja zaražene ptice također mogu nositi bakteriju. Konzumiranje sirovih jaja posebno povećava rizik od infekcije salmonelom.
Neoprano voće i povrće također može nositi fekalne bakterije. Bakterije mogu zaraziti voće i povrće putem gnojiva ili kontaminirane vode. Bakterije također mogu doći iz otpada životinja u blizini mjesta gdje je voće ili povrće raslo.
Poznato je da se salmonela pojavljuje i u prerađenoj hrani kao što je maslac od kikirikija, kao što se dogodilo u izbijanju 2008.-2009., koje su vjerojatno uzrokovale zaražene ptice ili kontaminirana voda.
Neke životinje također mogu nositi bakterije salmonelu, kao što su:
- gušteri
- kornjače
- iguane
- pilići
- hrčci
- kućni ljubimci ili divlji psi
- domaće ili divlje mačke
Salmonela i jaja
Bakterije mogu biti i izvana i iznutra na jajima koja izgledaju normalno, a ako se jaja jedu sirova ili nedovoljno kuhana, bakterija može izazvati bolest.Jaja su, kao i meso, perad, mlijeko i druga hrana, sigurna ako se njima pravilno rukuje. Jaja u ljusci su najsigurnija kada se čuvaju u hladnjaku, pojedinačno i temeljito skuhani i odmah konzumiraju.
Što je veći broj salmonela prisutnih u jajetu, veća je vjerojatnost da će uzrokovati bolest. Držanje jaja u hladnjaku na odgovarajući način sprječava rast bilo koje salmonele prisutne u jajima pa ih do upotrebe treba držati u hladnjaku.
Kuhanjem se smanjuje broj bakterija prisutnih u jajima, međutim, jaje s tekućim žumanjkom i dalje predstavlja veći rizik od potpuno kuhanog jajeta. Bjelanjci i žumanjci koji nisu dovoljno kuhani povezani su s izbijanjem infekcija salmonelom. I jedno i drugo treba konzumirati promptno i ne smiju se držati na toplom ili na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Ove radnje možete poduzeti kako bi smanjili rizik od razvoja salmonele:
- Bacite napuknuta ili prljava jaja
- Operite ruke, pribor za kuhanje i površine za pripremu hrane sapunom i vodom nakon kontakta sa sirovi, jajima
- Jaja treba kuhati dok bjelanjak i žumanjak ne budu čvrsti i pojesti ih odmah nakon kuhanja
- Ne držite jaja na toplom ili na sobnoj temperaturi duže od dva sata
- Neiskorištenu ili ostatke hrane koja sadrži jaja odmah stavite u hladnjak
- Izbjegavajte jesti sirova jaja
- Izbjegavajte jela u restoranima napravljena od sirovih ili nedovoljno kuhanih, nepasteriziranih jaja
- Restorani bi trebali koristiti pasterizirana jaja u bilo kojem receptu (kao što je holandski umak ili preljev za Cezar salatu) koji zahtijevaju sirova jaja
- Konzumaciju sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja treba izbjegavati, posebno mala djeca, starije osobe i osobe s oslabljenim imunosnim sustavom ili iscrpljujućom bolešću
Kako se prenosi salmonela s čovjeka na čovjeka?
Salmonela je zarazna. Iako je prijenos s osobe na osobu rijedak, može je prenijeti netko tko je zaražen čak i ako ne pokazuje nikakve simptome ili je bio podvrgnut uspješnom liječenju antibioticima. Seksualne aktivnosti koje vas izlažu fekalnim bakterijama, kao što je analni seks, mogu vas učiniti osjetljivima na zarazu bakterijama. Stavljanje predmeta u usta koji je dotaknuo netko s aktivnom infekcijom također može širiti salmonelu.
Bakterije salmonele uzrokuju infekcije fekalno-oralnim putem. To se događa kada hrana, voda ili predmeti koji nose bakterije iz kakice, bilo ljudi ili životinja, dođu u kontakt s vašim ustima.
Konzumacija sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa je najčešći način širenja salmonele.
Zaraza salmonelom javlja se češće kod djece mlađe od pet godina, kao i kod osoba starijih od 65 godina života. Osim toga odrasle osobe od 20-30 godina također mogu oboljeti i dobiti simptome salmonele.
U rizičnu skupinu spadaju i ljudi koji boluju od neke kronične bolesti, kao i oni koji općenito imaju oslabljen imunitet. Iako bolest kod mnogih slučajeva prolazi bez komplikacija, pri prvom sumnjanju na zarazu salmonelom potrebno je posjetiti liječnika.
Prijenosnici mogu biti i životinje - najčešće domaća perad, goveda, svinje i miševi. Zanimljivo je kako je pet posto zaraza kod ljudi povezano s izloženošću egzotičnim kućnim ljubimcima, posebice reptilima.
Najbolja prevencija širenja salmonele je dobra osobna higijena. Obavezno temeljito operite ruke prije svakog obroka i nakon svakog odlaska u kupaonicu.
Koliko dugo salmonela ostaje u organizmu?
Simptomi salmonele obično traju oko četiri do sedam dana. Osoba još uvijek može prenijeti bakteriju nekoliko tjedana nakon što simptomi nestanu pa čak i nekoliko mjeseci kasnije.
Ministarstvo zdravstva Sjeverne Dakote utvrdilo je da oko jedan posto odraslih i pet posto beba koji se zaraze salmonelom i dalje imaju tragove bakterije u stolici godinu dana ili dulje.
Većina bakterija živi na suhim površinama do četiri sata prije nego što više nisu zarazne, ali stopa preživljavanja salmonele također ovisi o vrsti. Studija iz 2003. pokazala je da Salmonella enteritidis može preživjeti četiri dana na jako kontaminiranoj površini.
Bakteriju salmonelu obično nosite u tijelu šest sati do šest dana prije nego što se pojave simptomi salmonele. Neke bakterije ne moraju uzrokovati simptome mjesecima. Nakon što salmonela uzme maha, iznenada ćete početi osjećati simptome.
Kako se liječi salmonela?
Ako dođe do zaključka da se možda radi o salmoneli, bit će potreban mikrobiološki nalaz, kao i dokaz u hemokulturi i urinu. Ključno je dokazati o kojem se točno serotipu bakterije radi kako bi liječenje bilo pravilno i potpuno. Samo liječenje je simptomatsko - treba se umanjiti neugoda i problemi koje stvaraju simptomi salmonele. Tako je potrebno nadoknađivati izgubljenu tekućinu - čajevima, sokovima ili vodom - nikako kavom i ostalim kofeinskim napitcima.
Antibiotici se u ovoj bolesti ne koriste jer bi mogli imati neugodne i smrtonosne nuspojave. Dakako, u nekim težim slučajevima i kod klinički ugrožavajućim bolestima, potrebno je njihovo korištenje, ali sve na preporuku liječnika.
Smanjivanje mogućnosti zaraze salmonelom iznimno je važno da se bolesnici prijavljuju te da se prate kontaktni kliconoše. Termička obrada hrane te higijena ruku i posuđa nužni su svakog dana i u svakom trenutku konzumacije hrane. Obratite posebnu pažnju na pranje ruku nakon rada sa sirovim namirnicama, a pripremljena gotova jela nemojte spremati u posuđe koje je korišteno za rad sa sirovim namirnicama. Voće i povrće također dobro operite, ne samo radi čišćenja od pesticida, već i kako bi smanjili mogućnost zaraze salmonelom.
Ovo su još neke stvari koje možete raditi kao prevenciju za dobivanje simptoma salmonele:
- ne jedite sirova jaja za vrijeme ljetnih mjeseci - pažljivo odabirite kreme i sladolede koje jedete
- ne jedite polusirovo meso peradi ili goveda
- pri spremanju hrane pazite na potrebnu temperaturu prije i poslije konzumiranja
- perite ruke prije i poslije konzumiranja hrane, vodom i sapunom
- dobro očistite kuhinjske površine na kojima pripremate hranu
- ne koristite isti nož za rezanje sirovog mesa i na primjer povrća, također niti isti tanjur ili dasku za rezanje
- ako imate kućne životinje obavezno svaki put nakon dodirivanja perite ruke
- perite voće i povrće koje ćete jesti sirovo, možete ga i guliti
Ako kod kuće imate domaće životinje koje koristite za hranu, prijeko je potreban veterinarski nadzor nad mesnim proizvodima i životinjskom hranom. U Hrvatskoj se provodi edukacija i zdravstveni pregled svih koji su uključeni u promet i proizvodnju namirnica, a i postoji pravilnik higijenskog minimuma.
POGLEDAJTE VIDEO: Sanitarna inspekcija izuzela uzorke za službenu analizu, ali i za drugo mišljenje: 'Nadam se da ćemo sutra imati preliminarne rezultate'