Bliži se Uskrs, a kako bismo ga tradicionalno proslavili, potrebna su nam jaja za pisanice. Ako vam jaja dugo stoje u hladnjaku i niste sigurni jesu li dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina kako provjeriti je li jaje pokvareno.
Kako provjeriti jesu li jaja pokvarena?
Prije nego što se upustimo u detaljno objašnjavanje metoda kako projveriti je li jaje pokvareno, ključno je steći temeljito razumijevanje procesa starenja jaja. Jaja posjeduju fascinantnu strukturu koja uključuje poroznu ljusku. Ova poroznost igra ključnu ulogu u prirodnom procesu starenja jaja. S protokom vremena, zrak postupno prolazi kroz sitne pore na ljusci, uzrokujući niz promjena unutar jajeta.
Kako jaje stari, dolazi do postupnog isušivanja njegovog unutarnjeg sadržaja. Ovaj proces isušivanja rezultira povećanjem zračnog džepa koji se nalazi unutar ljuske, obično na tupljem kraju jajeta. Važno je napomenuti da povećanje ovog zračnog džepa ne znači automatski da je jaje pokvareno ili neprikladno za konzumaciju. Međutim, ove promjene nedvojbeno utječu na kvalitetu i svježinu jajeta.
Test u vodi
Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Razina vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko tjedan dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo.
Test bućkanjem
Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo.
Test razbijanjem jaja
Razbijte jaje na tanjur i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.
POGLEDAJTE VIDEO: Uskrsna košarica nikad skuplja, a cijene pekarskih proizvoda otišle su u nebo